Absolwentka UPWr na straży bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego

Czas2 min

Czy po weterynarii trzeba zostać praktykującym lekarzem weterynarii? Otóż nie. Historia Pani Małgorzaty Bystroń-Pospiszyl pokazuje, że po studiach na kierunku weterynaria można mieć ciekawy zawód związany z weterynarią, niekoniecznie w klinice weterynaryjnej.

Jak przyznaje absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Małgorzata Bystroń-Pospiszyl, studia na kierunku weterynaria były niespełnionym marzeniem jej siostry. Ona wybrała je zaś przypadkiem. Jak się potem okazało, przypadek ten był niezwykle trafnym wyborem.

– Bezpośrednio po ukończeniu studiów nie miałam jasno sprecyzowanych zawodowych planów, zwłaszcza że dopiero co urodziłam dziecko. To ograniczyło moje możliwości w zakresie czasu, jaki mogłabym poświęcić pracy zawodowej – opowiada absolwentka, dodając, że wkrótce jednak pojawiła się propozycja podjęcia pracy w administracji weterynaryjnej, a konkretnie w Wojewódzkim Inspektoracie Weterynarii we Wrocławiu.

– Uznałam, że jest to szansa, z której warto skorzystać i w ten sposób wykorzystać wiedzę zdobytą podczas studiów. Zaproponowano mi stanowisko inspektora weterynaryjnego ds.  bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego i tym obszarem zadań zajmuję się do dziś, czyli już blisko 24 lata – mówi Małgorzata Bystroń-Pospiszyl.

absolwentka_upwr1.jpg
fot. archiwum prywatne

Absolwentka opowiada, że choć się tego początkowo nie spodziewała, to jej praca okazała się bardzo ciekawa. – Pierwotnie nie przypuszczałam, jak wiele aspektów związanych z żywnością pochodzenia zwierzęcego znajduje się w kompetencji urzędowej weterynarii. Nadzór nad całym proces jej produkcji, począwszy od produkcji podstawowej w gospodarstwie, jej pozyskiwaniem, przetwarzaniem, magazynowaniem, składowaniem oraz transportem to, oczywiście w wielkim skrócie, zadania Inspekcji Weterynaryjnej. Aby je realizować odpowiedzialnie, musimy nieustannie się dokształcać i stale zdobywać doświadczenie. Oprócz wiedzy stricte merytorycznej niezbędna jest biegła znajomość aktualnych przepisów prawnych, które dość często się zmieniają, a także sposobu ich egzekwowania od producentów żywności. Pomocne są w tym szkolenia, kursy, konferencje czy studia podyplomowe, w tym zagraniczne staże finansowane przez pracodawcę, których ja w swoim zawodowym dossier mam trudną do policzenia ilość – wymienia z uśmiechem Pani Małgorzata.

jaja_w_inkubatorze.jpg
fot. Shutterstock

W swoim zawodzie Małgorzata Bystroń-Pospiszyl ceni najbardziej pracę w zespole, która jest wpisana w jej zadania służbowe, bo jak podkreśla, pojawiają się często problemy, które można jedynie rozwiązać wspólnie i interdyscyplinarnie. – W tym właśnie tkwi siła zespołu, z której można skorzystać dzięki umiejętności pracy w nim i wzajemnej komunikacji. Ponadto, w relacjach służbowych mam możliwość poznania mnóstwo fajnych ludzi, a wśród nich autorytetów zawodowych i ciekawe osoby o pozazawodowych talentach i pasjach – opowiada absolwentka, przyznając, że w jej pracy nie brak też jest wyzwań.

– Jednym z trudniejszych elementów naszej pracy jest egzekwowanie od nadzorowanych podmiotów wymagań krajów trzecich, które często są odmienne od tych stosowanych w Unii Europejskiej (np. wymagań amerykańskich) i w tym kontekście poddawanie się weryfikacji przez audytorów państw importera – mówi Małgorzata Bystroń-Pospiszyl, dodając, że choć wymagający jest też czynny udział w procesie szkolenia kadry młodszych inspektorów weterynaryjnych, którzy dopiero zaczynają swoją zawodową drogę, to zachęca absolwentów weterynarii do eksplorowania różnych ścieżek zawodowych po studiach. Można bowiem jednocześnie interesować się weterynarią i nie być stworzonym do pracy klinicznej. A ze swoich zainteresowań nie warto rezygnować.

Źródło: UWPr

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Sekwestracja i podziemne magazynowanie CO2 – zrównoważona technologia przyszłości

W obliczu rosnących wyzwań związanych ze zmianami klimatu, kluczowe pytanie brzmi: jak skutecznie przeciwdziałać globalnemu ociepleniu? W jaki sposób...

Platformy pod bocianie gniazda Energa-Operator liczy już w tysiącach

Już ponad 14 tysięcy platform pod bocianie gniazda założyła Energa-Operator na swoich słupach energetycznych. W ramach ochrony tego gatunku...

Nowy parapodatek zamiast proekologicznego systemu ROP

Firmy wprowadzające na rynek produkty w opakowaniach będą z tego tytułu wnosić opłaty na rzecz państwa, nie mając...

Eiffage Polska buduje pierwszy hotel dla dzikich pszczół w rezerwacie Kadzielnia w Kielcach

Eiffage Polska Budownictwo we współpracy z Fundacją Ekologiczną Pszczoła Musi Być, Geonaturą Kielce i Miastem Kielce zrealizowało w...

ORLEN inwestuje w szkocki start-up recyklingu plastiku – technologia może zwiększyć dostępność surowców wtórnych

ORLEN Venture Capital zainwestował w szkocki start-up ReVentas, który opracował nowatorską technologię oczyszczania odpadów z tworzyw sztucznych umożliwiającą...

KFC rozwija sieć ładowarek dla aut elektrycznych w Polsce

Sieć restauracji KFC rozwija infrastrukturę ładowania pojazdów elektrycznych, montując szybkie ładowarki przy lokalach z opcją Drive Thru. Inwestycja...

Veolia rozpoczyna dekarbonizację ciepłowni w Chrzanowie – inwestycja za miliony złotych wyeliminuje węgiel do 2030 roku

Veolia Południe z Grupy Veolia term zainaugurowała 29 maja 2025 roku budowę kotła biomasowego oraz czterech gazowych silników...

Odpad jako zasób. Nowe podejście firm do cyklu życia produktów 

Współczesna gospodarka coraz częściej musi odpowiadać na wyzwania związane z ograniczonymi zasobami naturalnymi, zmianami klimatu i nadmiarem odpadów....