Badaczka z Politechniki Łódzkiej doceniona za rozwój innowacji w Polsce

Czas2 min

Prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności otrzymała nominację do prestiżowej nagrody Ambasador Innowacyjności roku 2024 przyznawanej przez Europejski Ośrodek Rozwoju Gospodarki. 

Zdaniem kapituły, badaczka z Politechniki Łódzkiej, realizując projekty niosące ze sobą niezwykłe rozwiązania, ma istotny wkład w rozwój innowacji w Polsce. Prof. Budryn współpracuje bardzo szeroko z branżą spożywczą w Polsce i w jej dorobku jest wiele pionierskich technologii w obszarze ważnym dla funkcjonowania naszego organizmu, czyli dotyczącym właściwości prozdrowotnych żywności. Jest współautorką 70 publikacji naukowych i 9 patentów.

Prof. Grażyna Budryn jest dyrektorem Instytutu Technologii i Analizy Żywności

Oto kilka przykładów innowacyjnych rozwiązań w produkcji żywności opracowanych przez prof. Grażynę Budryn.

Gotowe i zdrowe

Wspólnie ze znanym producentem dań gotowych – firmą PAMAPOL – prof. Budryn opracowała 3 linie produktów: dań dla wegetarian, pomocnych w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia. Prozdrowotne właściwości tych dań zostały uzyskane na drodze procesów biotechnologicznych, a odpowiedni dobór opakowania pozwala zachować ich aktywność biologiczną podczas przechowywania.

Kawa o bogatym zapachu

Współpraca z Grupą Buena polega na wdrożeniu nowego rodzaju kawy prażonej. „Mała czarna” będzie bogata nie tylko w polifenole (prozdrowotne związki) kawy, ale także polifenole wina, nadające napojowi dodatkowy bukiet zapachowy. To rozwiązanie jest efektem doświadczenia zdobytego w aż pięciu projektach badawczo-rozwojowych dotyczących ziarna kawowego.

Kiełki na menopauzę i inne dolegliwości

Kierując projektem OPUS, prof. Budryn opracowała i opatentowała sposób wytwarzania fermentowanych kiełków koniczyny, ciecierzycy i lucerny o zwiększonej zawartości fitoestrogenów.

Kiełki te charakteryzują się wysoką zawartością peptydów, enzymów trawiennych, neuroprzekaźników i witamin z grupy B. Mają właściwości osłabiające dolegliwości podczas menopauzy, bez ryzyka wystąpienia zmian nowotworowych, w przeciwieństwie do preparatów hormonalnych. Wykazują ponadto właściwości przeciwnowotworowe i kościotwórcze

Proces i produkt fermentacji jest innowacyjny dzięki zastosowaniu unikatowego szczepu bakterii wyizolowanych i opisanych na Politechnice Łódzkiej oraz dzięki wyselekcjonowanym warunkom samej uprawy kiełków.

Fermentowane kiełki lucerny o właściwościach regulujących poziom cholesterolu i glukozy we krwi, wspomagających trawienie oraz adaptację do stresu zostały wdrożone do produkcji, co było poprzedzone 3 grantami na badania i rozwój produktu, w tym finansowanymi przez EIT Food dla 40 najlepszych startupów żywnościowych w Europie w 2022 r.

Biodegradowalne opakowania i folie

Prof. Grażyna Budryn jest współautorem wdrożeń know-how dotyczących metod pasteryzacji i pakowania próżniowego warzyw korzeniowych dla firmy Victus oraz Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw WaldiBen.

Pani Profesor pracuje też nad zagospodarowaniem odpadów z przemysłu rolno-spożywczego, między innymi wytłoków jabłkowych, z których mają być produkowane biodegradowalne naczynia. Jest także współautorem opatentowanego rozwiązania dotyczącego produkcji biodegradowalnej folii wykorzystującej skrobię ziemniaczaną i inne polimery pochodzenia naturalnego, która ma konkurować z foliami z tworzyw sztucznych.

- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

20 lat branży biogazowej w Polsce. Eksperci podsumowują rozwój sektora

Polska branża biogazowa obchodzi 20-lecie istnienia. To właśnie dwie dekady temu, w 2005 roku, Goodvalley zbudowało pierwszą biogazownię...

Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku....

Raport PTEC: Współpraca ciepłownictwa i elektroenergetyki wpłynie na obniżenie cen ciepła, emisji CO2 i poprawę efektywności systemu

Podczas tegorocznego Kongresu Ciepłownictwa w Nałęczowie, Polskie Towarzystwo Energetyki Cieplnej (PTEC) zaprezentowało najnowszy raport pt. „Integracja sektora ciepłowniczego...

Polskie Sieci Elektroenergetyczne uruchamiają kampanię „Odłóż na później” wspierającą elastyczne zarządzanie energią

Ruszyła ogólnopolska kampania edukacyjna "Odłóż na później", której celem jest promocja odpowiedzialnego korzystania z energii elektrycznej poprzez świadome...

Unia Europejska zwiększyła inwestycje w ochronę środowiska do rekordowych 76 miliardów euro w 2024 roku

Eurostat szacuje, że w 2024 roku kraje Unii Europejskiej zainwestowały około 76 miliardów euro w aktywa niezbędne do...

Branża budowlana musi budować w sposób odpowiedzialny klimatycznie

Przemysł cementowy na świecie odpowiada za 7-8 proc. światowej produkcji emisji dwutlenku węgla. „W Polsce, według danych Stowarzyszenia...

Zielone wartości w odwrocie. Polacy coraz bardziej obojętni na ekologię

Po chwilowym wzroście świadomości ekologicznej w polskim społeczeństwie przyszło zahamowanie nastrojów. Napływ obojętnych postaw, niski poziom wiedzy na...

Eurostat: UE czyni znaczące postępy w realizacji SDGs, ale trzy cele odnotowują regres

Eurostat opublikował raport "Zrównoważony rozwój w Unii Europejskiej - raport monitorujący postępy w realizacji SDGs w kontekście UE...