Jak przedłużyć trwałość żywności? ZUT w Szczecinie ma pomysł

Czas1 min

Naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie mają sposób na przeciwdziałanie zatruciom pokarmowym i przedłużenie trwałości żywności.

To najpowszechniej występujący we wszechświecie stan skupienia materii, mimo to rzadko mamy okazję go zobaczyć. Błyskawice w czasie burzy, zorza polarna – to zjawiska, podczas których powstaje plazma, zwana czwartym stanem skupienia. To zjonizowany gaz mogący przewodzić ładunki elektryczne.  

Wyróżniamy plazmę wysokotemperaturową – „gorącą”, będącą składnikiem gwiazd oraz niskotemperaturową – „zimną”, którą otrzymać możemy poprzez połączenie gazu i prądu. 

I tak właśnie uzyskują ją naukowcy ZUT z WNoŻiR, którzy w specjalnie skonstruowanym przez swoich kolegów z Wydziału Elektrycznego prototypie generatora plazmy, testują kolejne produkty.  

Prowadzone badania mają na celu opracowanie innowacyjnej techniki, która pozwoli na eliminacje mikroorganizmów z produktów spożywczych, przede wszystkim termowrażliwych. Pozwoli to na ograniczenie występowania np. zatruć pokarmowych powodowanych przez takie bakterie jak, Listeria czy Salmonella. Chodzi o to, by nie tracąc wartości odżywczych pokarmu, przedłużyć jego przydatność do spożycia. 

fot. ZUT w Szczecinie

Naukowcy ZUT w Szczecinie pod lupę brali dotąd żywe szczepy bakterii – sprawdzali ich zachowanie po ekspozycji na plazmę, ale także siarę mleka krowy i klaczy oraz mleko w proszku tych ssaków.  

Być może w przyszłości „plazmowanie” żywności okaże się alternatywą do pasteryzacji, ponieważ w przeciwieństwie do niej, plazmowanie nie pozbawia produktów wartości odżywczych a zabija drobnoustroje.  

Prace na ten temat prowadzą dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska-Wąs, prof. ZUT oraz dr inż. Alicja Dłubała i dr inż. Wojciech Sawicki z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT.

Źródło: ZUT w Szczecinie

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Dekarbonizacja w polskich firmach nabiera tempa. Odbył się trzeci odczyt Indeksu Dekarbonizacji Polskiej Gospodarki

Znaczenie dekarbonizacji i ochrony środowiska w działalności polskich przedsiębiorstw nadal rośnie – tak wynika z trzeciego odczytu Indeksu Dekarbonizacji Polskiej Gospodarki (IDPG)...

Jest pierwszy wpis w wykazie obywatelskich społeczności energetycznych

11 kwietnia 2025 r. Stowarzyszenie Obywatelskiej Społeczności Energetycznej MES-TOWN Łódź uzyskało wpis do wykazu obywatelskich społeczności energetycznych. Stowarzyszenie OSE...

Grupa Enea skutecznie wdraża strategię i przyspiesza inwestycje w OZE

Rok 2024 w Grupie Enea to pozytywne zmiany oraz działania, które pozwoliły na zdefiniowanie kierunków transformacji i określenie...

Tauron publikuje Sprawozdanie Zrównoważonego Rozwoju za 2024 rok

TAURON opublikował Sprawozdanie Zarządu z działalności TAURON Polska Energia S.A. oraz Grupy Kapitałowej TAURON za rok obrotowy 2024....

Gaz zamiast węgla – nowe źródło ciepła w Kaliszu

Program inwestycyjny w aktywa ciepłownicze Grupy Energa w Kaliszu osiągnął kluczowy kamień milowy – odebrana do eksploatacji została kotłownia rezerwowo-szczytowa...

Elektrody diamentowe, leki weterynaryjne i oddziaływanie na środowisko

Prof. Paweł Lochyński z Instytutu Inżynierii Środowiska realizuje projekt finansowany z funduszy Narodowego Centrum Nauki – do współpracy...

37 autobusów mild hybrid Solarisa zasila flotę MPK w Krakowie

Solaris zakończył realizację kontraktu na dostawę 37 niskoemisyjnych autobusów z napędem mild hybrid dla Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w...

Greenvolt Group zakończyła sprzedaż hybrydowego projektu Sompolno do Energa Wytwarzanie

Grupa Greenvolt finalizuje sprzedaż hybrydowego projektu odnawialnej energii Sompolno na rzecz Energa Wytwarzanie, po spełnieniu wszystkich warunków określonych...