Polscy naukowcy zbadają decyzje zakupowe konsumentów żywności ekologicznej

fot. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej
Czas1 min

Międzynarodowy projekt pt. „Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries”, w którym biorą udział dr Joanna Smoluk-Sikorska, dr Magdalena Śmiglak-Krajewska i dr Mariusz Malinowski z Wydziału Ekonomicznego we współpracy z partnerami z Polski, Czech, Słowacji i Węgier otrzymał dofinansowanie Funduszu Wyszehradzkiego – poinformował Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Celem projektu jest rozpoznanie i porównanie cech konsumentów żywności ekologicznej, ich decyzji zakupowych i zachowań w regionie krajów Grupy Wyszehradzkiej. Konsorcjum projektowe, obejmujące Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, College of Polytechnics Jihlava (Czechy), Czech University of Life Sciences in Prague (Czechy), University of Economics in Bratislava (Słowacja) oraz Research Institute of Organic Agriculture (Węgry), zajmie się wspólnymi badaniami, prezentacją uzyskanych wyników oraz wymianą wiedzy w postaci wykładów otwartych.

Projekt przyczyni się do wsparcia rynku żywności ekologicznej poprzez gromadzenie, rozpowszechnienie i prezentację uzyskanych wyników na temat konsumpcji produktów żywności ekologicznej wśród konsumentów grupy V4.

Projekt “Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries” rozpocznie się już w październiku 2023 r. i potrwa 18 miesięcy.

Partnerzy Projektu:

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Polska) – LIDER,
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Polska)
  • College of Polytechnics Jihlava (Czechy)
  • Czech University of Life Sciences in Prague (Czechy)
  • University of Economics in Bratislava (Słowacja) 
  • Research Institute of Organic Agriculture (Węgry) 

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu