Rekordowe 1,1 mln ton produkcji akwakultury w UE w 2023 roku – Hiszpania, Francja i Grecja liderami sektora

Czas1 min

Produkcja akwakultury w Unii Europejskiej osiągnęła w 2023 roku poziom blisko 1,1 miliona ton żywej wagi o wartości 4,8 miliarda euro. Akwakultura obejmuje kontrolowaną hodowlę ryb, mięczaków, alg i skorupiaków.

Największymi producentami organizmów wodnych w UE były Hiszpania (242 754 ton, co stanowi 23,1% całkowitej produkcji unijnej), Francja (186 561 ton; 17,8%) oraz Grecja (140 908 ton; 13,4%).

Dane opublikowane przez Eurostat pokazują, że od 2008 do 2023 roku wielkość produkcji akwakultury w UE utrzymywała się na względnie stabilnym poziomie około 1,1 miliona ton. Ta stabilność odzwierciedla jednak zróżnicowane tendencje w kluczowych krajach producenckich. W Grecji produkcja akwakultury rosła stosunkowo równomiernie, w Hiszpanii gwałtownie spadła w porównaniu z 2018 rokiem, natomiast we Francji utrzymywała się na względnie stabilnym poziomie po 2018 roku.

Produkcja w UE koncentruje się przede wszystkim na rybach, takich jak pstrąg, dorada, labraks (okoń morski), karp, tuńczyk i łosoś, oraz mięczakach, w tym małżach, ostrygach i małżach wenusach. Te gatunki stanowiły większość produkcji akwakultury pod względem wagi w 2023 roku.

Nieco ponad jedną trzecią całkowitej produkcji akwakultury w UE pod względem żywej wagi stanowiły małże (34,5%), następnie pstrąg (15,8%) i dorada (10,0%). Pstrąg był najbardziej wartościowym gatunkiem produkowanym w 2023 roku (17,7% całkowitej wartości akwakultury), a następnie labraks (13,3%) i dorada (12,0%).

Rozwój akwakultury ma kluczowe znaczenie dla zrównoważonego rozwoju europejskiego sektora żywnościowego. W kontekście rosnącej presji na dzikie łowiska, kontrolowana hodowla organizmów wodnych staje się strategicznym elementem bezpieczeństwa żywnościowego Europy. Nowoczesne systemy akwakultury pozwalają na produkcję białka o wysokiej wartości odżywczej przy znacznie mniejszym śladzie węglowym w porównaniu do wielu form produkcji białka zwierzęcego na lądzie. Dodatkowo, innowacyjne metody, takie jak akwakultura multitroficzna (łącząca hodowlę ryb z algami i mięczakami), przyczyniają się do redukcji zanieczyszczeń i bardziej efektywnego wykorzystania zasobów wodnych.

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Rusza pierwszy na świecie system oceny emisyjności cementu i betonu 

Światowe Stowarzyszenie Cementu i Betonu (GCCA) ogłasza wprowadzenie ocen niskoemisyjności (LCR) cementu i betonu - pierwszego tego rodzaju...

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań 

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie...

Branża energetyki wiatrowej przyspiesza

Energetyka wiatrowa, zwłaszcza morska, wymaga gigantycznych nakładów inwestycyjnych. Szacujemy, że do 2040 roku na morską energetykę wiatrową nakłady...

Adaptacja do zmian klimatu jest koniecznością, a nie wyborem

Rekordowe upały, gwałtowne burze, susze przeplatane powodziami - ekstremalne zjawiska stają się codziennością mieszkańców wszystkich zakątków świata, w...

Europa coraz przychylniej patrzy na energetykę jądrową

Obecnie trudno sobie wyobrazić transformację energetyczną bez stabilnego i niskoemisyjnego źródła energii, jakim jest atom. W Polsce, w...

Kosztowna produkcja zielonego wodoru jednym z największych wyzwań dekarbonizacji

Unia Europejska widzi znaczącą rolę wodoru w dekarbonizacji gospodarki, jednak realizacja tego zamierzenia napotyka na poważne wyzwania związane...

Spadek eksportu surowców wtórnych z UE w 2024 roku

W 2024 roku eksport surowców wtórnych z Unii Europejskiej do krajów spoza UE wyniósł 35,7 mln ton, co...

Geopolityczne wyzwanie? Zarządzanie transformacją energetyczną kluczem do globalnej pozycji

Międzynarodowa Agencja Energii Odnawialnej (IRENA) wzywa do rewizji tradycyjnego rozumienia bezpieczeństwa energetycznego w kontekście narastających napięć geopolitycznych. W...