Białko z larw w karmie dla psów. Polska naukowczyni zakończyła badania

Czas1 min

Dr inż. Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zakończyła badania dotyczące wykorzystania larw owadów jako dodatku do karmy dla psów. Naukowczyni UPWr ma nadzieję, że będą one ratunkiem zarówno dla zwierząt z alergią, jak i dla środowiska, ponieważ produkcja mięsa, to ogromne emisje gazów cieplarnianych.

Badania zostały sfinansowane ze środków uczelnianych w ramach konkursu „Innowacyjny naukowiec” (na projekty badawcze dla młodych naukowców po doktoracie), a ich wyniki zostaną niebawem opublikowane. Dr inż. Anna Budny-Walczak jest w trakcie pisania artykułu naukowego na ten temat.

– Możliwość zastosowania larw owadów w żywieniu psów jest bardzo ważna głównie z powodu konkurencyjności źródeł białka. Larwy owadów odznaczają się wysoką zawartością białka o korzystnym profilu aminokwasowym – tłumaczy dr inż. Budny-Walczak.

– Drugim wartościowym komponentem jest tłuszcz, co stawia larwy jako wartościowa alternatywa mięsa w karmach dla zwierząt domowych. Dodatkowo hodowla owadów jest bardziej zrównoważona, zużywa mniej zasobów i generuje mniejsze emisje gazów cieplarnianych niż hodowla zwierząt gospodarskich – dodaje naukowczyni UPWr. 

Tłumaczy, że wyprodukowanie kilograma larw wiąże się z uwolnieniem czterokrotnie mniejszej ilości dwutlenku węgla, niż w przypadku produkcji mięsa drobiowego. W porównaniu z wołowiną jest to wartość niemal czterdziestokrotnie mniejsza.

– Dodatkowo, używając białka pochodzącego z larw, nie mamy do czynienia z odpadami pochodzenia zwierzęcego. Larwy spożywane są bowiem w całości – mówi.

Badania nad strawnością białka larw owadów pomogą również opracować recepturę wysokowartościowych karm, co stanowi ważny aspekt w dietoprofilaktyce zwierząt.

– Moje badania wykazały, że białko larw składem aminokwasowym jest bliskie białku pochodzenia zwierzęcego, a tym samym pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik u psa lub kota. Może być też ratunkiem dla zwierząt z alergiami pokarmowymi, które stanowią ostatnio bardzo duży problem medyczny. Zawartość kwasów tłuszczowych w larwach owadów także jest bardzo korzystna dla zwierząt mięsożernych – wylicza naukowczyni UPWr.

W sklepach już od jakiegoś czasu można kupić karmy z dodatkiem larw owadów. Dr inż. Anna Budny-Walczak mówi, że można z nich korzystać, ale rozważnie. 

– Każda karma, nawet ta na bazie mięsa, musi być odpowiednio wprowadzona. Jeśli opiekun nie jest pewien wyboru z przyczyn zdrowotnych zwierzęcia, powinien zasięgnąć porady u zoodietetyka – podkreśla.

Badania w ramach projektu „Innowacyjny naukowiec” stanowią podstawę do szerszego projektu, o który naukowczyni UPWr zamierza ubiegać się z funduszy Narodowego Centrum Nauki.

Źródło: UPWr

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...