Białko z larw w karmie dla psów. Polska naukowczyni zakończyła badania

Czas1 min

Dr inż. Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt zakończyła badania dotyczące wykorzystania larw owadów jako dodatku do karmy dla psów. Naukowczyni UPWr ma nadzieję, że będą one ratunkiem zarówno dla zwierząt z alergią, jak i dla środowiska, ponieważ produkcja mięsa, to ogromne emisje gazów cieplarnianych.

Badania zostały sfinansowane ze środków uczelnianych w ramach konkursu „Innowacyjny naukowiec” (na projekty badawcze dla młodych naukowców po doktoracie), a ich wyniki zostaną niebawem opublikowane. Dr inż. Anna Budny-Walczak jest w trakcie pisania artykułu naukowego na ten temat.

– Możliwość zastosowania larw owadów w żywieniu psów jest bardzo ważna głównie z powodu konkurencyjności źródeł białka. Larwy owadów odznaczają się wysoką zawartością białka o korzystnym profilu aminokwasowym – tłumaczy dr inż. Budny-Walczak.

– Drugim wartościowym komponentem jest tłuszcz, co stawia larwy jako wartościowa alternatywa mięsa w karmach dla zwierząt domowych. Dodatkowo hodowla owadów jest bardziej zrównoważona, zużywa mniej zasobów i generuje mniejsze emisje gazów cieplarnianych niż hodowla zwierząt gospodarskich – dodaje naukowczyni UPWr. 

Tłumaczy, że wyprodukowanie kilograma larw wiąże się z uwolnieniem czterokrotnie mniejszej ilości dwutlenku węgla, niż w przypadku produkcji mięsa drobiowego. W porównaniu z wołowiną jest to wartość niemal czterdziestokrotnie mniejsza.

– Dodatkowo, używając białka pochodzącego z larw, nie mamy do czynienia z odpadami pochodzenia zwierzęcego. Larwy spożywane są bowiem w całości – mówi.

Badania nad strawnością białka larw owadów pomogą również opracować recepturę wysokowartościowych karm, co stanowi ważny aspekt w dietoprofilaktyce zwierząt.

– Moje badania wykazały, że białko larw składem aminokwasowym jest bliskie białku pochodzenia zwierzęcego, a tym samym pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik u psa lub kota. Może być też ratunkiem dla zwierząt z alergiami pokarmowymi, które stanowią ostatnio bardzo duży problem medyczny. Zawartość kwasów tłuszczowych w larwach owadów także jest bardzo korzystna dla zwierząt mięsożernych – wylicza naukowczyni UPWr.

W sklepach już od jakiegoś czasu można kupić karmy z dodatkiem larw owadów. Dr inż. Anna Budny-Walczak mówi, że można z nich korzystać, ale rozważnie. 

– Każda karma, nawet ta na bazie mięsa, musi być odpowiednio wprowadzona. Jeśli opiekun nie jest pewien wyboru z przyczyn zdrowotnych zwierzęcia, powinien zasięgnąć porady u zoodietetyka – podkreśla.

Badania w ramach projektu „Innowacyjny naukowiec” stanowią podstawę do szerszego projektu, o który naukowczyni UPWr zamierza ubiegać się z funduszy Narodowego Centrum Nauki.

Źródło: UPWr

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wyzwaniach transformacji energetycznej i rozwoju obszarów wiejskich

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło raport dotyczący głównych wyzwań stojących przed współczesnymi obszarami wiejskimi w kontekście globalnych...

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego...

Polska wyznacza kierunki europejskiej polityki surowcowej podczas prezydencji w Radzie UE

Ministerstwo Klimatu i Środowiska zorganizowało w Krakowie konferencję wysokiego szczebla poświęconą bezpieczeństwu dostaw surowców krytycznych, gromadząc przedstawicieli rządów,...

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wyjaśnia: Nowe przepisy nie zakazują spalania drewna w gospodarstwach domowych

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wydało oficjalne wyjaśnienie w sprawie nowych regulacji dotyczących drewna energetycznego, dementując pojawiające się w...

Zziemi.pl – innowacyjna platforma skracająca łańcuchy dostaw żywności powstała w ramach doktoratu wdrożeniowego

Krzysztof Solarz, dyrektor Inkubatora Przedsiębiorczości Gminy Kamienna Góra i doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, stworzył platformę zziemi.pl –...

Arktyczne badania polskich naukowców kluczem do zarządzania zasobami wodnymi w obliczu zmian klimatu

Międzynarodowy zespół naukowców z Polski, w którym wiodącą rolę odegrali eksperci z Uniwersytetu Wrocławskiego, opublikował przełomowe wyniki badań...

Elektryczna mobilność w Poznaniu. Wyzwania i perspektywy transformacji transportu miejskiego na drodze dekarbonizacji

Elektryczna mobilność (EM) stanowi kluczowy element transformacji w kierunku zrównoważonego transportu miejskiego, co potwierdzają wyniki międzynarodowego projektu badawczego...

Raport URE: Znaczący wzrost produkcji energii w małych instalacjach OZE w 2024 roku

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki przedstawił coroczny raport dotyczący wytwarzania energii elektrycznej w małych instalacjach odnawialnych źródeł energii (MIOZE)....