Na SGGW zasadzono las kieszonkowy

Czas1 min

2 października 2024 r. społeczność akademicka SGGW sadziła wspólnie pierwszy kieszonkowy las na uczelnianym kampusie.

Mikrolas Miyawaki to innowacyjna metoda tworzenia gęstych, szybko rosnących lasów na niewielkich przestrzeniach, opracowana przez japońskiego botanika Akirę Miyawaki. Polega na sadzeniu dużej liczby rodzimych gatunków drzew i krzewów blisko siebie, co przyspiesza odbudowę ekosystemów. Takie lasy stają się samowystarczalne już po kilku latach, znacznie poprawiając bioróżnorodność i jakość środowiska w miastach.

SGGW jako pierwsza uczelnia w Polsce podjęła inicjatywę założenia mikrolasu Miyawaki na swoim kampusie. Wspólnie z firmą Forest Maker przygotowaliśmy teren, usuwając około 200 ton gruzu i przystosowując grunt pod sadzonki. Dzięki temu las będzie rósł 1,5–2 razy szybciej niż przy tradycyjnych metodach sadzenia. W sumie zasadzono 700 sztuk roślin – 37 gatunków drzew i krzewów oraz 40 gatunków runa leśnego.

W zanieczyszczonym środowisku miejskim mikrolas stanie się oazą bioróżnorodności, pochłaniającą zanieczyszczenia i oferującą schronienie dzikim zwierzętom, takim jak ptaki. Tego typu działania są istotnym elementem realizacji celów zrównoważonego rozwoju, które SGGW stawia sobie za priorytet, przyczyniając się do tworzenia zdrowszego i bardziej przyjaznego środowiska.

W wydarzeniu uczestniczyli prorektor ds. umiędzynarodowienia dr hab. Marta Mendel, prof. SGGW, prorektor ds. dydaktyki prof. dr hab. Jarosław Gołębiewski oraz Kanclerz SGGW dr inż. Władysław W. Skarżyński.

Projekt współfinansowany ze środków Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej (NAWA) w ramach inicjatywy UniGreen+UA 2.0.

Źródło: SGGW

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...