Agroturystyka na UPP – idealny wybór dla pasjonatów natury, ekologii i przedsiębiorczości

Czas1 min

W obliczu rosnącego zainteresowania ekologicznym stylem życia i ucieczką od miejskiego zgiełku, agroturystyka staje się coraz bardziej popularna. Wiele osób poszukuje spokoju i autentycznych doświadczeń na wsi, co stwarza doskonałe możliwości biznesowe. Nowo tworzony kierunek agroturystyka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu umożliwi studentom zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do prowadzenia nowoczesnych gospodarstw agroturystycznych i edukacyjnych oraz organizowania warsztatów i kursów związanych z lokalną kulturą i rzemiosłem. 

Program studiów kierunku agroturystyka znakomicie łączy teorię z praktyką, umożliwiając zdobycie wszechstronnej wiedzy z zakresu rolnictwa, ogrodnictwa, ekonomii oraz zarządzania. Studenci nauczą się efektywnego prowadzenia działalności agroturystycznej, zarządzania zasobami naturalnymi i dbania o środowisko. Dzięki współpracy z lokalnymi gospodarstwami agroturystycznymi i stowarzyszeniami, studenci zdobędą cenne doświadczenie zawodowe i nawiążą branżowe kontakty. Program kładzie również duży nacisk na nowoczesne technologie, które zwiększają konkurencyjność i efektywność gospodarstw.  

Po ukończeniu studiów absolwenci kierunku agroturystyka będą nie tylko dysponować wiedzą ogólną z zakresu nauk przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych, ale również zdobędą umiejętności organizowania wypoczynku dla gości z Polski i zza zagranicy. Posiądą kompetencje niezbędne do tworzenia unikalnych ofert turystycznych na terenach wiejskich, w zmieniających się warunkach społecznych i gospodarczych – tłumaczy prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska, prodziekan ds. studiów na Wydziale Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii, na którym od października prowadzony będzie kierunek.

Dodatkowo, będą gotowi na wyzwania związane ze zmianami klimatu, co pozwoli im budować produkt turystyczny, mając na uwadze adaptację do aktualnych warunków klimatyczno-gospodarczych – dodaje prodziekan. 

Po ukończeniu studiów absolwenci będą wyposażeni w niezbędną wiedzę, potrzebną do zajmowania stanowisk specjalisty ds. rozwoju agroturystyki w organach administracji rządowej i samorządowej, jak również prowadzenia edukacji związanej z produktami regionalnymi, w gospodarstwach edukacyjnych z wykorzystaniem lokalnych zasobów kulturowych i środowiskowych. Prowadząc swoje gospodarstwo agroturystyczne z sercem i pasją będą mieli świadomość, że tworzą wyjątkowe miejsce, które harmonizuje z naturą, oferując przyjazne otoczenie dla wypoczynku. 

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...