SGGW na konferencji Start–upy w Pałacu

Czas1 min

Naukowcy, doktoranci oraz szefowie jednostek SGGW zajmujących się wprowadzaniem innowacyjnych technologii w sektorze rolno–spożywczym wzięli udział w siódmej edycji konferencji „Start–upy w Pałacu”, która odbyła się 9 maja br. w Pałacu Prezydenckim.

Tematem przewodnim tegorocznej konferencji były innowacje technologiczne w sektorze rolno–spożywczym.

W spotkaniu wzięli udział młodzi twórcy, start–upy, doświadczone firmy wprowadzające od lat nowatorskie rozwiązania technologiczne oraz reprezentanci hubów start–upowych i uczelni wyższych.

Celem wydarzenia było pokazanie zmian zachodzących w polskim rolnictwie za sprawą innowacji oraz roli, jaką w tym procesie odgrywają start–upy. Zamierzeniem pomysłodawców jest zwrócenie uwagi na znaczenie ochrony własności intelektualnej, szczególnie w sferze nowych technologii wdrażanych w ramach przedsięwzięć typu startup.

Nie mam wątpliwości, że rolnictwo jest naszą przyszłością. Idee, które państwo przedstawiacie służą temu, żeby produkować lepiej, produkować więcej, żeby produkować w sposób bardziej przyjazny dla człowieka. Zachęcam Państwa do dalszego rozwoju – mówił Prezydent Andrzej Duda.

Podczas konferencji „Start–upy w Pałacu” Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego reprezentowali:

  • prof. dr hab. Marcin Kurek z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka
  • dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach
  • dr hab. Katarzyna Bączek, prof. SGGW Z-ca Dyrektora Instytutu Nauk Ogrodniczych
  • dr inż. Aleksandra Kalińska z Instytutu Nauk o Zwierzętach
  • dr inż. Katarzyna Neffe-Skocińska z Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka
  • mgr inż. Maria Małachowska z Instytutu Nauk Ogrodniczych, doktorantka Szkoły Doktorskiej
  • mgr Andrzej Szmalc, Pełnomocnik Rektora ds. Współpracy z Gospodarką oraz Prezes Zarządu InnoTecg4Life Spółki Celowej SGGW
  • dr Maciej Paszewski, Dyrektor Centrum Innowacji i Transferu Technologii SGGW

W trakcie spotkania z Prezydentem Andrzejem Dudą, dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW zaprezentował Usaryę – nowatorki model maszyny do zbioru kamieni z pól.

Źródło: SGGW/prezydent.pl

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...