Studentka Politechniki Śląskiej w projekcie ratującym pszczoły

Czas1 min

Irmina Lepiarczyk, studentka Biomedical Engineering na Politechnice Śląskiej wzięła udział w międzynarodowym projekcie, który na celu ratowanie pszczół poprzez walkę z warrozą – śmiertelną chorobą wśród tych owadów.

Jak mawiał Albert Einstein, kiedy wyginie pszczoła, rodzajowi ludzkiemu pozostaną już tylko 4 lata życia. Naukowcy podejmują więc działania, które mogą polepszyć byt tego gatunku na Ziemi.

W jednym z takich projektów wzięła udział studentka Politechniki Śląskiej, Irmina Lepiarczyk. Studentka Biomedical Engineering została wybrana, na podstawie osiągnięć naukowych, jako 1 z 10 studentów z całej Polski, by reprezentować kraj w konkursie Huawei Seeds For The Future w Rzymie.

Seeds for the Future odbył się w dniach 1-5 lipca w Rzymie. To prestiżowe wydarzenie, w którym wzięło udział 145 wybitnych studentów z 23 europejskich krajów, w tym 10 studentów z Polski. Ich zgłoszenia w procesie rekrutacji wyróżniły się na tle pozostałych kilkuset kandydatów. 

Irmina wraz z zespołem pod nazwą Beelievers, stworzyła projekt mający na celu ratowanie pszczół poprzez walkę z warrozą.

Jak czytamy na stronie organizatorów konkursu, projekt polega na zamontowaniu w ulu specjalnej kamery, która miałaby analizować obraz, a system wykrywać roztocza wywołujące śmiertelną chorobę pszczół – warrozę. Następnie system automatycznie zastosuje w ulu dym na bazie ziół, który zwalczy roztocza, nie szkodząc przy tym pszczołom.

Źródło: Politechnika Śląska

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...