Ule wyposażone w czujniki

Pszczoły w pasiece Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie będą monitorowane 24 godziny na dobę.

Urządzenia zaopatrzone w czujniki montowane były w ubiegłym tygodniu w 8 ulach pasieki ZUT. Na bieżąco będą podawać informacje dotyczące wilgotności, temperatury oraz natężenia dźwięku w pszczelich rodzinach. Ponadto, pod ulami zamontowano wagi mierzące zmiany przybytków i ubytków w ulach. Także na zewnątrz będą zainstalowane czujniki do monitorowania warunków zewnętrznych.

W sumie to 8 zestawów pomiarowych – 3 bardziej rozbudowane (w ulach na czas wychowu matek) i 5 nieco mniej skompilowanych.

System wysyła dane, które są udostępniane w aplikacji na telefonie lub komputerze. Aparatura wyposażona jest w panele słoneczne, więc nie wymaga poboru innej energii. Uzyskane informacje nasza naukowczyni wykorzysta w badaniach dotyczących hodowli pszczół na terenach miejskich.

Zakup i montaż kilkudziesięciu czujników kosztował ok. 20 tys. zł. W sumie w pasiece Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie jest ponad 20 uli. Pszczoły produkują w nich miód z nektaru i spadzi okolicznych drzew – akacji, klonów, lip oraz roślin ozdobnych z kolekcji pobliskiego Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa.

Badania na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt Pracowni Pszczelnictwa ZUT prowadzi dr inż. Alicji Auriga.

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...