Badaczka z Politechniki Łódzkiej doceniona za rozwój innowacji w Polsce

Czas2 min

Prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności otrzymała nominację do prestiżowej nagrody Ambasador Innowacyjności roku 2024 przyznawanej przez Europejski Ośrodek Rozwoju Gospodarki. 

Zdaniem kapituły, badaczka z Politechniki Łódzkiej, realizując projekty niosące ze sobą niezwykłe rozwiązania, ma istotny wkład w rozwój innowacji w Polsce. Prof. Budryn współpracuje bardzo szeroko z branżą spożywczą w Polsce i w jej dorobku jest wiele pionierskich technologii w obszarze ważnym dla funkcjonowania naszego organizmu, czyli dotyczącym właściwości prozdrowotnych żywności. Jest współautorką 70 publikacji naukowych i 9 patentów.

Prof. Grażyna Budryn jest dyrektorem Instytutu Technologii i Analizy Żywności

Oto kilka przykładów innowacyjnych rozwiązań w produkcji żywności opracowanych przez prof. Grażynę Budryn.

Gotowe i zdrowe

Wspólnie ze znanym producentem dań gotowych – firmą PAMAPOL – prof. Budryn opracowała 3 linie produktów: dań dla wegetarian, pomocnych w profilaktyce cukrzycy i chorób układu krążenia. Prozdrowotne właściwości tych dań zostały uzyskane na drodze procesów biotechnologicznych, a odpowiedni dobór opakowania pozwala zachować ich aktywność biologiczną podczas przechowywania.

Kawa o bogatym zapachu

Współpraca z Grupą Buena polega na wdrożeniu nowego rodzaju kawy prażonej. „Mała czarna” będzie bogata nie tylko w polifenole (prozdrowotne związki) kawy, ale także polifenole wina, nadające napojowi dodatkowy bukiet zapachowy. To rozwiązanie jest efektem doświadczenia zdobytego w aż pięciu projektach badawczo-rozwojowych dotyczących ziarna kawowego.

Kiełki na menopauzę i inne dolegliwości

Kierując projektem OPUS, prof. Budryn opracowała i opatentowała sposób wytwarzania fermentowanych kiełków koniczyny, ciecierzycy i lucerny o zwiększonej zawartości fitoestrogenów.

Kiełki te charakteryzują się wysoką zawartością peptydów, enzymów trawiennych, neuroprzekaźników i witamin z grupy B. Mają właściwości osłabiające dolegliwości podczas menopauzy, bez ryzyka wystąpienia zmian nowotworowych, w przeciwieństwie do preparatów hormonalnych. Wykazują ponadto właściwości przeciwnowotworowe i kościotwórcze

Proces i produkt fermentacji jest innowacyjny dzięki zastosowaniu unikatowego szczepu bakterii wyizolowanych i opisanych na Politechnice Łódzkiej oraz dzięki wyselekcjonowanym warunkom samej uprawy kiełków.

Fermentowane kiełki lucerny o właściwościach regulujących poziom cholesterolu i glukozy we krwi, wspomagających trawienie oraz adaptację do stresu zostały wdrożone do produkcji, co było poprzedzone 3 grantami na badania i rozwój produktu, w tym finansowanymi przez EIT Food dla 40 najlepszych startupów żywnościowych w Europie w 2022 r.

Biodegradowalne opakowania i folie

Prof. Grażyna Budryn jest współautorem wdrożeń know-how dotyczących metod pasteryzacji i pakowania próżniowego warzyw korzeniowych dla firmy Victus oraz Zakładu Przetwórstwa Owoców i Warzyw WaldiBen.

Pani Profesor pracuje też nad zagospodarowaniem odpadów z przemysłu rolno-spożywczego, między innymi wytłoków jabłkowych, z których mają być produkowane biodegradowalne naczynia. Jest także współautorem opatentowanego rozwiązania dotyczącego produkcji biodegradowalnej folii wykorzystującej skrobię ziemniaczaną i inne polimery pochodzenia naturalnego, która ma konkurować z foliami z tworzyw sztucznych.

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Innowacje terytorialne jako klucz do przyszłości odpornej na zmiany klimatu – nowy przewodnik JRC

Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej opublikowało nowy praktyczny przewodnik zatytułowany "Nawigowanie przestrzeniami możliwości", który oferuje konkretne narzędzia...

Europa coraz przychylniej patrzy na energetykę jądrową

Obecnie trudno sobie wyobrazić transformację energetyczną bez stabilnego i niskoemisyjnego źródła energii, jakim jest atom. W Polsce, w...

Tauron i Polenergia kończą wieloletni spór i zawierają strategiczne porozumienie na dostawy zielonej energii

TAURON Polska Energia wraz z Polską Energią – Pierwszą Kompanią Handlową oraz spółkami Grupy Polenergia (Amon i Talia)...

Rusza pierwszy na świecie system oceny emisyjności cementu i betonu 

Światowe Stowarzyszenie Cementu i Betonu (GCCA) ogłasza wprowadzenie ocen niskoemisyjności (LCR) cementu i betonu - pierwszego tego rodzaju...

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań 

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie...

Branża energetyki wiatrowej przyspiesza

Energetyka wiatrowa, zwłaszcza morska, wymaga gigantycznych nakładów inwestycyjnych. Szacujemy, że do 2040 roku na morską energetykę wiatrową nakłady...

Adaptacja do zmian klimatu jest koniecznością, a nie wyborem

Rekordowe upały, gwałtowne burze, susze przeplatane powodziami - ekstremalne zjawiska stają się codziennością mieszkańców wszystkich zakątków świata, w...

Europa coraz przychylniej patrzy na energetykę jądrową

Obecnie trudno sobie wyobrazić transformację energetyczną bez stabilnego i niskoemisyjnego źródła energii, jakim jest atom. W Polsce, w...