Blisko milion złotych otrzymali badacze ze Szczecina na realizację projektu BLUEBOOST

Prof. Remigiusz Panicz, fot. ZUT w Szczecinie
Prof. Remigiusz Panicz, fot. ZUT w Szczecinie

W trakcie badań zespół naukowca, profesora Remigiusza Panicza, we współpracy z pracownikami obiektu stawowego w Malińcu, stworzy zintegrowany system do produkcji karpi, raków błotnych, warzyw oraz ziół. Dodatkowo naukowcy wykorzystają wybrane biomateriały do wychwytywania osadów ze stawów karpiowych, które następnie posłużą jako naturalne podłoże do hodowli dżdżownic kalifornijskich oraz do uprawy wybranych gatunków grzybów.

Wyprodukowane kapelusze grzybów będą stanowić przykład nowej „niebieskiej” żywności, natomiast nóżki wraz z dżdżownicami zostaną̨ przetworzone na mączkę̨ jako nowy komponent pasz dla słodkowodnych i morskich gatunków ryb.

Projekt BLUEBOOST, którym kieruje prof. Remigiusz Panicz wystartował 1 kwietnia. Realizowany będzie we współpracy z polskim przedsiębiorstwem Water Science and Technology Institute - H2O SciTech oraz 16 partnerami zagranicznymi z 7 krajów Europy i Ameryki Południowej: Hiszpanii, Portugalii, Włoch, Finlandii, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Brazylii. 

Główny cel projektu to zwiększenie efektywności produkcyjnej gospodarstw karpiowych poprzez dywersyfikację produkcji oraz zagospodarowanie powstających osadów.  

fot. ZUT Szczecin