Elektrociepłownie w Polsce przeanalizowali naukowcy z WAT i Ukrainy

Czas1 min

Nową metodę kompleksowej oceny stanu infrastruktury w elektrowniach cieplnych opisał dr hab. inż. Volodymyr Hutsaylyuk z Wydziału Inżynierii Mechanicznej Wojskowej Akademii Technicznej we współpracy z badaczami z ośrodków akademickich w Ukrainie.

Badania opisane w czasopiśmie „Materials” skupiają się na analizie właściwości mechanicznych złącza spawanego.

Jak wyjaśnia dr hab. inż. Volodymyr Hutsaylyuk, prof. WAT, obecnie w Polsce funkcjonuje około 55 cieplnych elektrowni zawodowych, które wytwarzają prawie 90 proc. energii elektrycznej naszego kraju. W sąsiedniej Ukrainie jest to niemal 30 proc. W Europie rozwój tego typu elektrowni rozpoczął się w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku i trwał przez następne 40 lat. W konsekwencji ich średni wiek w Polsce wynosi około 47 lat, co oznacza, że podstawowe urządzenia używane do wytwarzania energii elektrycznej praktycznie wyczerpały swój zasób. Z uwagi na to, że przewidywany okres ich eksploatacji wynosił pierwotnie od 25 do 30 lat, konieczne jest teraz przeprowadzenie analizy stanu zużycia i degradacji materiałów, z których wykonane są elementy robocze elektrowni cieplnych.

Jak podkreśla profesor WAT, badania i analizy mające na celu ocenę stanu elektrowni cieplnych oraz prognozowanie ich dalszej żywotności stanowią kluczowy element zapewnienia stabilności i niezawodności systemu energetycznego. Ponadto, dokładna ocena stanu technicznego elektrowni jest istotna również z punktu widzenia bezpieczeństwa ludzi oraz ochrony środowiska naturalnego.

Zdaniem prof. Hutsaylyuka, istotnym czynnikiem ograniczającym niezawodność i bezpieczeństwo pracy urządzeń w elektrowniach cieplnych jest degradacja złączy spawanych po długotrwałej eksploatacji. Taki sprzęt musi mieć jak najdłuższą żywotność, dlatego tak ważne jest zbadanie stanu strukturalnego i mechanicznego jego komponentów. Wczesne uszkodzenia spawanych połączeń są szczególnym wyzwaniem w energetyce cieplnej, ponieważ materiał spoiny jest bardziej podatny na degradację niż materiał rodzimy, zwłaszcza w warunkach wysokich temperatur i naprężeń.

Całą rozmowę można przeczytać w cyklu Nauka i technologia na stronie Wojskowej Akademii Technicznej (WAT).

Prof. Hutsaylyuk pracuje w Instytucie Robotów i Konstrukcji Maszyn na Wydziale Inżynierii Mechanicznej WAT. Badania prowadził we współpracy z naukowcami z Fizyczno-Mechanicznego Instytutu NAS Ukrainy, Narodowej Akademii Nauk Ukrainy, Tarnopolskiego Narodowego Uniwersytetu Technicznego oraz Politechniki Lwowskiej w Ukrainie.

Źródło: WAT

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...