- PATROŃAT MEDIALNY -spot_img

F-FOOD. Pierwszy taki system certyfikacji żywności funkcjonalnej

Czas2 min

F-FOOD to nowy system certyfikowania żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która ma korzystny wpływ na organizm człowieka i szczególną wartość odżywczą. To pierwszy taki system w Polsce i Europie, a Politechnika Gdańska wraz z sześcioma jednostkami naukowymi z całej Polski jest jego kluczowym elementem.

Żywność funkcjonalna to produkty spożywcze, które oprócz podstawowych wartości odżywczych, dostarczają dodatkowych korzyści zdrowotnych. Są one wzbogacone o składniki aktywne, takie jak witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy, wielonasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki, prebiotyki, aminokwasy, peptydy czy antyoksydanty, które wspomagają zdrowie i mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Obecnie w Unii Europejskiej nie istnieje prawna definicja żywności funkcjonalnej. Nie wprowadzono też kompleksowego systemu promocji żywności funkcjonalnej, a jedynie skupiono się na regulacjach prawnych dotyczących prezentacji składników bioaktywnych o szczególnych własnościach odżywczych.

Celem systemu „F-FOOD” jest podniesienie jakości żywności dostępnej na rynku, promowanie zdrowego stylu życia oraz wprowadzenie dietetyki spersonalizowanej. To także informacja dla konsumentów, którzy dzięki oznaczeniom, będą mogli wybierać produkty przynoszące korzyści zdrowotne.

System powstał z inicjatywy 7 polskich uczelni i instytutów badawczych: Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Medycznego w Gdańsku, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN we Wrocławiu, Politechniki Gdańskiej oraz Uniwersytetu Jana Długosza w Częstochowie

Centrum Badawcze Żywności Funkcjonalnej

Dla koordynacji programu w 2023 r. zawiązano spółkę celową Centrum Badawcze Żywności Funkcjonalnej (CBŻF), które opracowało  Znak Certyfikujący Unii Europejskiej „F-FOOD”, który ma na celu wyróżnienie produktów o szczególnej wartości odżywczej. Działania CBŻF zmierzają do kompleksowego rozwoju rynku żywności funkcjonalnej w Polsce, obejmującego badania, produkcję, przetwórstwo, certyfikację, handel i eksport.

– Jest to nowa, przełomowa inicjatywa, o wysokim stopniu innowacyjności zarówno w skali kraju, jak i europejskim. „F-FOOD” stwarza unikalne możliwości dla polskich producentów żywności, zapewniając najwyższe standardy jakości. Dzięki współpracy wielu instytucji naukowych, możemy wspólnie budować rzeczywistość, w której żywność funkcjonalna stanie się kluczowym elementem profilaktyki zdrowotnej – podkreśla Mariusz Machajewski, prezes spółki celowej Politechniki Gdańskiej – Excento, która jest udziałowcem w CBŻF.

Współpraca z naukowcami i autoryzowane laboratoria

Certyfikacja obejmuje rygorystyczne analizy i badania, które gwarantują, że produkty spełniają najwyższe normy jakościowe i zdrowotne. Na uczelniach działają autoryzowane laboratoria, w których wykonywane mogą być analizy produktów, oceny możliwości uzyskania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych oraz analizy potencjału do modyfikacji składu produktów. Celem tych analiz jest przygotowanie produktów do oceny i rejestracji w systemie Znaku F-FOOD. Proces oceny produktów kandydujących do Znaku F-FOOD obejmuje rejestrację, ocenę zgodności cech produktu z wymogami regulaminu, określenie Tabeli Indeksów F-FOOD oraz wydanie Certyfikatu Zgodności.

Cel i misja Centrum

CBŻF ma na celu rozwój nowej specjalności gospodarczej Polski poprzez budowę systemu certyfikacji, produkcji, przetwórstwa, handlu i eksportu żywności funkcjonalnej. Misja CBŻF obejmuje rozwój rynku żywności funkcjonalnej, opracowanie nowych rodzajów żywności zmniejszających ryzyko chorób cywilizacyjnych oraz wprowadzenie unijnego systemu certyfikacji dla żywności o szczególnej wartości odżywczej F-FOOD. Ponadto, Centrum kładzie nacisk na rozwój badań w dziedzinie nutrigenomiki i nutrimetabolomiki, wspierając tym samym dietetykę spersonalizowaną.

Przyszłość żywności funkcjonalnej

Na świecie tylko Japonia wprowadziła oficjalny system certyfikacji dla żywności funkcjonalnej. Ponieważ w Unii Europejskiej nie ma jeszcze systemów jakości i rynku dla żywności funkcjonalnej i spersonalizowanej, jest to olbrzymia szansa, by ten rynek zdefiniować, zorganizować, a co więcej uzyskać pozycję lidera. Taki cel postawiło sobie Centrum Badawcze nad Żywnością Funkcjonalną.

Współpraca naukowa i technologiczna w ramach systemu „F-FOOD” to szansa dla dalszego rozwoju rynku żywności funkcjonalnej, która może stać się kluczowym elementem strategii zdrowotnej na nadchodzące lata.

Źródło: Politechnika Gdańska

- PATRONAT MEDIALNY - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Wygoda kluczem do sukcesu systemu kaucyjnego. 71,5 proc. Polaków chce więcej automatów

Dostępność automatów zwrotnych to najważniejszy czynnik, który zachęci Polaków do częstszego zwracania opakowań - wynika z raportu "Nowe...

EDP zainstaluje fotowoltaikę w 26 sklepach Leroy Merlin

EDP Energia Polska podpisała umowę z Leroy Merlin na instalację systemów fotowoltaicznych o łącznej mocy 4,6 MWp w...

PTEC partnerem projektu „Cyfrowy Bliźniak URE”. Sztuczna inteligencja w taryfowaniu ciepła

Polskie Towarzystwo Energetyki Cieplnej zostało partnerem instytucjonalnym i eksperckim projektu "Cyfrowy Bliźniak URE", prowadzonego przez Centrum Transformacji Energetycznej...

Amazon podpisuje kolejne umowy dotyczące OZE

Amazon podpisał umowy na zakup blisko 200 MW energii odnawialnej z trzech farm w województwach opolskim, zachodniopomorskim i...

Branża napojowa przed wyzwaniem standaryzacji butelki zwrotnej. Ekspert: bez zmian system może upaść

System butelek szklanych wielokrotnego użytku w Polsce wymaga pilnego uporządkowania i ujednolicenia. Rafał Łyczek, dyrektor operacyjny w Reselekt...

Ponad 100 tys. polskich firm nieprzygotowanych na EUDR. Raport ostrzega przed utratą dostępu do rynku UE

Zaledwie dwa i pół miesiąca dzieli duże i średnie przedsiębiorstwa od wejścia w życie wymogów EUDR – unijnego...

System kaucyjny nie wystarczy. Ekspert: potrzebne są instalacje termicznego przekształcania odpadów

Wprowadzenie systemu kaucyjnego w Polsce to istotny krok w kierunku poprawy selektywnej zbiórki odpadów, jednak samo to rozwiązanie...

System kaucyjny w Polsce w fazie rozruchu. Od stycznia 2025 wzrosną opłaty dla producentów

Od 1 października 2025 roku w Polsce obowiązuje system kaucyjny, który obecnie znajduje się w fazie przejściowej. Codziennie...