Naukowczynie z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego opracowały recepturę zdrowych lodów na bazie mleka klaczy

Czas1 min

Badaczki z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności ZUT: dr inż. Katarzyna Szkolnicka, dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek, prof. ZUT oraz dr hab. inż. Izabela Dmytrów, prof. ZUT opracowały innowacyjną recepturę zdrowych lodów na bazie mleka klaczy.

Mleko klaczy, poddane fermentacji z udziałem bakterii jogurtowych i probiotycznych, stanowi podstawę nowego deserowego przysmaku. W składzie lodów znajdziemy również śmietankę, cukier oraz inulinę – składnik o właściwościach prebiotycznych, który pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit.

Naukowczynie podkreślają, że mleko klaczy jest znacznie zdrowsze od tradycyjnego mleka krowiego. Zawiera ono związki o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym, a także niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Białka mleka klaczy są ponadto dużo mniej alergizujące niż białka mleka krowiego, dlatego produkt ten jest polecany osobom uczulonym na tradycyjne przetwory mleczne.

Lody jogurtowe na bazie mleka klaczy mają kremową, miękką konsystencję oraz delikatny, śmietankowy i lekko kwaskowy smak. Powstały one w ramach badań sfinansowanych ze środków Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT. Nad ich jakością mikrobiologiczną czuwała dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska-Wąs, prof. ZUT z Katedry Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka.

Jak podkreślają twórczynie, nowy produkt to zdrowa i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Lody z mleka klaczy mają właściwości prozdrowotne i mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby poszukujące wartościowych deserów.

Źródło: ZUT

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wyzwaniach transformacji energetycznej i rozwoju obszarów wiejskich

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło raport dotyczący głównych wyzwań stojących przed współczesnymi obszarami wiejskimi w kontekście globalnych...

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego...

Polska wyznacza kierunki europejskiej polityki surowcowej podczas prezydencji w Radzie UE

Ministerstwo Klimatu i Środowiska zorganizowało w Krakowie konferencję wysokiego szczebla poświęconą bezpieczeństwu dostaw surowców krytycznych, gromadząc przedstawicieli rządów,...

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wyjaśnia: Nowe przepisy nie zakazują spalania drewna w gospodarstwach domowych

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wydało oficjalne wyjaśnienie w sprawie nowych regulacji dotyczących drewna energetycznego, dementując pojawiające się w...

Zziemi.pl – innowacyjna platforma skracająca łańcuchy dostaw żywności powstała w ramach doktoratu wdrożeniowego

Krzysztof Solarz, dyrektor Inkubatora Przedsiębiorczości Gminy Kamienna Góra i doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, stworzył platformę zziemi.pl –...

Arktyczne badania polskich naukowców kluczem do zarządzania zasobami wodnymi w obliczu zmian klimatu

Międzynarodowy zespół naukowców z Polski, w którym wiodącą rolę odegrali eksperci z Uniwersytetu Wrocławskiego, opublikował przełomowe wyniki badań...

Elektryczna mobilność w Poznaniu. Wyzwania i perspektywy transformacji transportu miejskiego na drodze dekarbonizacji

Elektryczna mobilność (EM) stanowi kluczowy element transformacji w kierunku zrównoważonego transportu miejskiego, co potwierdzają wyniki międzynarodowego projektu badawczego...

Raport URE: Znaczący wzrost produkcji energii w małych instalacjach OZE w 2024 roku

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki przedstawił coroczny raport dotyczący wytwarzania energii elektrycznej w małych instalacjach odnawialnych źródeł energii (MIOZE)....