- PATROŃAT MEDIALNY -spot_img

Naukowczynie z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego opracowały recepturę zdrowych lodów na bazie mleka klaczy

Czas1 min

Badaczki z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności ZUT: dr inż. Katarzyna Szkolnicka, dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek, prof. ZUT oraz dr hab. inż. Izabela Dmytrów, prof. ZUT opracowały innowacyjną recepturę zdrowych lodów na bazie mleka klaczy.

Mleko klaczy, poddane fermentacji z udziałem bakterii jogurtowych i probiotycznych, stanowi podstawę nowego deserowego przysmaku. W składzie lodów znajdziemy również śmietankę, cukier oraz inulinę – składnik o właściwościach prebiotycznych, który pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit.

Naukowczynie podkreślają, że mleko klaczy jest znacznie zdrowsze od tradycyjnego mleka krowiego. Zawiera ono związki o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym, a także niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Białka mleka klaczy są ponadto dużo mniej alergizujące niż białka mleka krowiego, dlatego produkt ten jest polecany osobom uczulonym na tradycyjne przetwory mleczne.

Lody jogurtowe na bazie mleka klaczy mają kremową, miękką konsystencję oraz delikatny, śmietankowy i lekko kwaskowy smak. Powstały one w ramach badań sfinansowanych ze środków Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT. Nad ich jakością mikrobiologiczną czuwała dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska-Wąs, prof. ZUT z Katedry Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka.

Jak podkreślają twórczynie, nowy produkt to zdrowa i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Lody z mleka klaczy mają właściwości prozdrowotne i mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby poszukujące wartościowych deserów.

Źródło: ZUT

- PATRONAT MEDIALNY - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Wygoda kluczem do sukcesu systemu kaucyjnego. 71,5 proc. Polaków chce więcej automatów

Dostępność automatów zwrotnych to najważniejszy czynnik, który zachęci Polaków do częstszego zwracania opakowań - wynika z raportu "Nowe...

EDP zainstaluje fotowoltaikę w 26 sklepach Leroy Merlin

EDP Energia Polska podpisała umowę z Leroy Merlin na instalację systemów fotowoltaicznych o łącznej mocy 4,6 MWp w...

PTEC partnerem projektu „Cyfrowy Bliźniak URE”. Sztuczna inteligencja w taryfowaniu ciepła

Polskie Towarzystwo Energetyki Cieplnej zostało partnerem instytucjonalnym i eksperckim projektu "Cyfrowy Bliźniak URE", prowadzonego przez Centrum Transformacji Energetycznej...

Amazon podpisuje kolejne umowy dotyczące OZE

Amazon podpisał umowy na zakup blisko 200 MW energii odnawialnej z trzech farm w województwach opolskim, zachodniopomorskim i...

Branża napojowa przed wyzwaniem standaryzacji butelki zwrotnej. Ekspert: bez zmian system może upaść

System butelek szklanych wielokrotnego użytku w Polsce wymaga pilnego uporządkowania i ujednolicenia. Rafał Łyczek, dyrektor operacyjny w Reselekt...

Ponad 100 tys. polskich firm nieprzygotowanych na EUDR. Raport ostrzega przed utratą dostępu do rynku UE

Zaledwie dwa i pół miesiąca dzieli duże i średnie przedsiębiorstwa od wejścia w życie wymogów EUDR – unijnego...

System kaucyjny nie wystarczy. Ekspert: potrzebne są instalacje termicznego przekształcania odpadów

Wprowadzenie systemu kaucyjnego w Polsce to istotny krok w kierunku poprawy selektywnej zbiórki odpadów, jednak samo to rozwiązanie...

System kaucyjny w Polsce w fazie rozruchu. Od stycznia 2025 wzrosną opłaty dla producentów

Od 1 października 2025 roku w Polsce obowiązuje system kaucyjny, który obecnie znajduje się w fazie przejściowej. Codziennie...