Badaczki z Katedry Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności ZUT: dr inż. Katarzyna Szkolnicka, dr hab. inż. Anna Mituniewicz-Małek, prof. ZUT oraz dr hab. inż. Izabela Dmytrów, prof. ZUT opracowały innowacyjną recepturę zdrowych lodów na bazie mleka klaczy.
Mleko klaczy, poddane fermentacji z udziałem bakterii jogurtowych i probiotycznych, stanowi podstawę nowego deserowego przysmaku. W składzie lodów znajdziemy również śmietankę, cukier oraz inulinę – składnik o właściwościach prebiotycznych, który pozytywnie wpływa na florę bakteryjną jelit.
Naukowczynie podkreślają, że mleko klaczy jest znacznie zdrowsze od tradycyjnego mleka krowiego. Zawiera ono związki o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym, a także niezbędne kwasy tłuszczowe oraz witaminy. Białka mleka klaczy są ponadto dużo mniej alergizujące niż białka mleka krowiego, dlatego produkt ten jest polecany osobom uczulonym na tradycyjne przetwory mleczne.
Lody jogurtowe na bazie mleka klaczy mają kremową, miękką konsystencję oraz delikatny, śmietankowy i lekko kwaskowy smak. Powstały one w ramach badań sfinansowanych ze środków Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT. Nad ich jakością mikrobiologiczną czuwała dr hab. inż. Elżbieta Bogusławska-Wąs, prof. ZUT z Katedry Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka.
Jak podkreślają twórczynie, nowy produkt to zdrowa i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Lody z mleka klaczy mają właściwości prozdrowotne i mogą być z powodzeniem spożywane przez osoby poszukujące wartościowych deserów.
Źródło: ZUT