W 2022 roku obszary przeznaczone na rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej osiągnęły 16,9 miliona hektarów, co stanowi wzrost z 15,9 miliona hektarów w 2021 roku i 14,7 miliona hektarów w 2020 roku. To już 10,5% całkowitej wykorzystywanej powierzchni rolnej (UAA) w UE. Największe udziały w rolnictwie ekologicznym odnotowano w Austrii (27%), Estonii (23%) i Szwecji (20%).
Między 2012 a 2022 rokiem powierzchnie przeznaczone na rolnictwo ekologiczne wzrosły niemal we wszystkich krajach UE. Największy wzrost zanotowano w Chorwacji (+306%), Portugalii (+278%) i Bułgarii (+182%). Trend ten świadczy o rosnącym zainteresowaniu zrównoważonymi praktykami rolniczymi i zwiększonym popycie na produkty ekologiczne w całej Europie.
Pomimo dynamicznego rozwoju, w pięciu krajach UE udział rolnictwa ekologicznego pozostaje poniżej 5%. Najmniejszy udział zanotowano na Malcie (poniżej 1%), a także w Bułgarii i Irlandii (po 2%). Wzrost obszarów rolnictwa ekologicznego jest wynikiem wspólnych działań politycznych i ekonomicznych na poziomie unijnym, mających na celu promowanie bardziej zrównoważonych i przyjaznych dla środowiska praktyk rolniczych.
Źródło: Eurostat