Od pola do laboratorium – czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?

Czas1 min

W najnowszym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie”, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gościł dwóch ekspertów z różnych dziedzin, którzy podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań. Józef Puciłowski, przedsiębiorca rolny zarządzający ponad 500 hektarami ziemi oraz dr Wiesław Fiałkiewicz z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, ekspert od zatrzymywania wody w glebie, dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój rolnictwa.

Najpoważniejsze wyzwania

Nasi goście poruszyli temat kluczowych wyzwań, przed którymi stoi współczesne rolnictwo, takich jak zmiany klimatyczne, zarządzanie zasobami wodnymi i potrzeba stosowania nowoczesnych technologii. Dr Wiesław Fiałkiewicz podkreślił znaczenie projektów badawczych, które mają na celu nie tylko rozwój teoretycznej wiedzy, ale przede wszystkim jej praktyczne zastosowanie w gospodarstwach rolnych. Z kolei Józef Puciłowski wskazał na konieczność dostosowania się do nowych realiów poprzez czerpanie z doświadczeń i innowacji. Dzięki temu rolnicy mogą zwiększyć efektywność i przyczynić się do zrównoważenia produkcji rolnej.

Nowoczesne technologie w rolnictwie

Jednym z najciekawszych wątków dyskusji była rola nowoczesnych technologii, w tym sztucznej inteligencji, w rolnictwie. Omówiono przykłady wykorzystania technologii satelitarnych i aplikacji mobilnych do optymalizacji procesów rolniczych, takich jak nawożenie czy zarządzanie zasobami wodnymi. Tego rodzaju narzędzia nie tylko zwiększają efektywność upraw, ale również minimalizują negatywny wpływ rolnictwa na środowisko, co jest kluczowe w kontekście zrównoważonego rozwoju.

Perspektywy na przyszłość

Przyszłość rolnictwa leży w synergii nauki i praktyki. Współpraca pomiędzy naukowcami a rolnikami, wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań i technologii, a także edukacja i świadomość ekologiczna są kluczowe dla zrównoważonego rozwoju sektora rolniczego. Ostatecznie, jak pokazała dyskusja, to miłość i szacunek do ziemi, połączone z nowoczesną wiedzą i technologiami, mogą przynieść najlepsze efekty w uprawie.

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Innowacyjne technologie neutralne emisyjnie fundamentem bezpieczeństwa energetycznego i konkurencyjności UE

Transformacja energetyczna Europy wymaga zróżnicowanego podejścia uwzględniającego specyfikę poszczególnych krajów członkowskich – to główny przekaz konferencji zorganizowanej przez...

ORLEN: Wodór może odegrać wiodącą rolę w transformacji energetycznej

Wodór ma szansę stać się siłą napędową zielonej transformacji, jednak, jak podkreślają eksperci, powinny być do tego spełnione...

Wkrótce konsumenci będą lepiej chronieni przed greenwashingiem

Nawet 80 proc. sklepów internetowych, stron internetowych i reklam zawiera informacje o wpływie produktów na środowisko – wynika z danych KE....

Ørsted publikuje plan działań dla europejskiej energetyki wiatrowej na morzu

Globalna firma Ørsted opublikowała raport "Morska energetyka wiatrowa na rozdrożu", w którym przedstawia kompleksowy plan działań mający na...

Ożywienie OZE obniżyło ceny energii

W marcu średnia cena energii na Rynku Dnia Następnego (SPOT) wyniosła 90,97 EUR/MWh, co oznacza spadek o 30,21%...

Ministerstwo Klimatu i Środowiska startuje z innowacyjną kampanią edukacyjną o bioróżnorodności

Tuż przed Światowym Dniem Chomika, przypadającym 12 kwietnia, Ministerstwo Klimatu i Środowiska uruchomiło kampanię edukacyjną „Bioróżnorodnie połączeni", skierowaną...

Mimo zmian regulacyjnych, zielona transformacja pozostaje w strategiach firm – wnioski z kongresu ESG & Sustainability FORUM

Wiedza i świadomość na temat niezbędnej transformacji gospodarki na bardziej zrównoważoną trafiła już do krwioobiegu kadry menedżerskiej większości...

Studentka Politechniki Łódzkiej nagrodzona za innowacyjne rozwiązania w gospodarce obiegu zamkniętego

Karina Skura, studentka kierunku biogospodarka zrównoważona na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, zdobyła pierwsze miejsce...