Od sadu do stołu – Cydrowa innowacja SGGW

Czas1 min

Od sadu do stołu – Cydrowa innowacja SGGW to inicjatywa Koła Naukowego Ogrodników – Sekcji Winoogrodników i Enologów, która jest realizowana wspólnie ze studentami, doktorantami i pracownikami naukowymi Instytutu Nauk o Żywności.

W ramach projektu młodzi naukowcy skupili się na ocenie potencjału jabłek czerwonomiąższowych pochodzących z nowego klonu hodowlanego jabłoni JB wyhodowanego przez prof. dr. hab. Andrzeja Przybyłę, w Sadzie Doświadczalnym w Wilanowie. Otrzymano nastaw, który wykorzystano do produkcji cydru o wyjątkowej jakości sensorycznej.

Studenci przeprowadzili szereg eksperymentów, aby dostosować proces fermentacji i leżakowania do specyfiki owoców pochodzących z konkretnego klonu jabłoni. Podstawowym elementem w produkcji dobrej jakości cydru jest właściwy dobór odmiany jabłoni, uwzględniający poziom kwasów, cukrów i polifenoli. Szczególnie pożądane są odmiany charakteryzujące się wysoką zawartością garbników i kwasów, co nadaje cydrowi odpowiednią goryczkę i barwę.

Rzemieślniczy cydr

Projekt nie tylko dąży do produkcji wysokiej jakości cydru, ale również ma promować unikalną odmianę jabłoni rosnącą w Sadzie Doświadczalnym w Wilanowie. Nietypowy szkarłatno-karminowy kolor owoców klonu JB wzbudza dodatkowe zainteresowanie wśród koneserów cydru.

„Realizacja tego projektu umożliwiła nam wyprodukowanie cydru, który będzie ciekawym produktem promującym naszą uczelnię. Jednocześnie, inicjatywa ta wpisuje się w rozwój dwóch kluczowych dyscyplin: technologii żywności i żywienia oraz rolnictwa i ogrodnictwa” – podkreślają koordynatorzy.

Przygotowany cydr został wysłany na dalsze leżakowanie. Jest to kolejny krok w procesie tworzenia wyjątkowego produktu, który ma szansę zyskać uznanie wśród miłośników cydru.

Opiekunami merytorycznymi projektu są dr hab. Edyta Lipińska z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności, Instytutu Nauk o Żywności oraz dr hab. Dawid Olewnicki z Katedry Sadownictwa i Ekonomiki Ogrodnictwa, Instytutu Nauk Ogrodniczych.

Źródło: SGGW

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Ponad 1700 uwag do ustawy o rozszerzonej odpowiedzialności producenta. Firmy krytykują rolę NFOŚiGW

W połowie sierpnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska przedstawiło projekt ustawy wprowadzającej rozszerzoną odpowiedzialność producentów za odzyskiwanie i recykling...

Qair zabezpiecza 55 mln euro na ekosystem zielonego wodoru w południowej Francji

Niezależna firma energetyczna Qair ogłosiła 6 października 2025 roku pozyskanie finansowania w wysokości 55 milionów euro na budowę...

Ponad 80 procent klientów stawia na możliwość naprawy elektroniki. Nowy raport o przyszłości branży

Firma FIXIT SA opublikowała raport „The Future of Repair Report. Towards Circular Electronics 2025", który po raz pierwszy...

Rok 2025 wyjątkowo trudny pod względem suszy hydrologicznej. Rośnie zagrożenie pożarami lasów

Polska boryka się z najtrudniejszą od lat sytuacją związaną z suszą hydrologiczną. Według danych Instytutu Meteorologii i Gospodarki...

System kaucyjny wyzwaniem dla polskiego handlu. Koszty wdrożenia mogą przekroczyć 14 mld złotych

Według raportu Deloitte całkowity koszt wdrożenia systemu kaucyjnego w Polsce może przekroczyć 14 miliardów złotych. Ta liczba dobrze...

System kaucyjny. Kaufland wycofuje wodę w butelkach powyżej 3 litrów i przeprasza za błąd

Kaufland Polska wycofał ze sprzedaży wodę marką Ustronianka w butelce o pojemności nieznacznie powyżej 3 litrów, która pojawiła...

Polskie firmy dostrzegają korzyści ESG, ale zrównoważony rozwój wciąż nie jest strategicznym priorytetem

Według drugiej edycji raportu „Czy firmy w Polsce dbają o zrównoważony rozwój?" przygotowanego przez LeasingTeam Group i TalentPoint,...

Juzyk: System kaucyjny to test współpracy operatorów, handlu i konsumentów

Od 1 października 2025 roku w Polsce zaczyna obowiązywać system kaucyjny na wybrane opakowania po napojach. Rozwiązanie, które...