Prof. Marta Szulkin z UW jest współautorką artykułu o bioróżnorodności

Czas1 min

Prof. Marta Szulkin z Wydziału Biologii UW jest współautorką artykułu dotyczącego wpływu zmian klimatu i urbanizacji na stan bioróżnorodności. Wnioski przedstawione przez naukowców na łamach „Nature Climate Change” mogą w przyszłości pomóc zaprojektować przestrzenie lepiej dostosowane do zmieniającego się środowiska.

Dotychczas biologiczne skutki zmian klimatu oraz rozwoju miast były w świecie nauki badane jako osobne zagadnienia. Zespół naukowców z udziałem prof. Marty Szulkin z Wydziału Biologii UW postanowił zbadać ich wspólne oddziaływanie na procesy ekologiczne i ewolucję gatunków żyjących na obszarach miejskich. Ich ustalenia zostały opublikowane w czasopiśmie Nature Climate Change.

Jednym z przykładów interakcji zmian klimatu i urbanizacji jest ich wpływ na temperaturę panującą w miastach. Wzrost temperatury wynikający ze zmiany klimatu może przyczynić się do szybszego wzrostu drzew w chłodniejszym klimacie oraz wolniejszego w cieplejszym. W takim wypadku miasta z większą ilością drzew mogą lepiej wykorzystywać oferowany przez nie cień, wpływając na warunki życia mieszkańców oraz rozwój wielu gatunków zwierząt i roślin. Proces omawiany przez naukowców widoczny jest także w odniesieniu do m.in. przepływu rzek czy problemów z dostępem do wody i jej zanieczyszczeniami. Inną kwestią podniesioną przez badaczy jest problem izolacji niektórych gatunków zwierząt spowodowany fragmentacją ich środowiska naturalnego i utrudnieniem przemieszczania się do chłodniejszych terenów (ang. climatic niche tracking).

Okazuje się to dodatkowym obciążeniem dla zwierząt, np. pum w Kalifornii, które przy braku procesów urbanizacyjnych mogłyby łatwiej podążać za zmianami klimatycznymi i przemieszczać się na północ; jednak rozwój aglomeracji miejskich bardzo im takie wędrówki utrudnia.

W celu lepszego zrozumienia omawianego zjawiska naukowcy zaproponowali pięć hipotez, obrazujących możliwe zmiany w ewolucji gatunków na obszarach miejskich i naturalnych, uwarunkowanych zmianami klimatu i urbanizacją. Przewidują one zarówno większą dominację gatunków miejskich jak i stopniowe zadomowienie się w miastach roślin i zwierząt, które jak dotąd nie były tam spotykane. Weryfikacja hipotez ma być możliwa m.in. poprzez stałą obserwację miejskich ekosystemów i zbadanie sytuacji społeczno-ekonomicznej ludności w kontekście zmian klimatu. W przyszłości omawiane badania mogą pomóc w projektowaniu zielonych miast, odpornych na zmiany klimatyczne oraz przyjaznych dla wszystkich zamieszkujących je gatunków.

Źródło: Uniwersytet Warszawski/Nature Climate Change

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...