- PATROŃAT MEDIALNY -spot_img

Rusza kampania „Nie marnuj żywności”. Polacy wyrzucają rocznie żywność wartą 3 tys. złotych

Czas1 min

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczyna kolejną edycję kampanii edukacyjnej „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość” w związku z Międzynarodowym Dniem Świadomości o Stratach i Marnotrawstwie Żywności obchodzonym 29 września. W Polsce marnuje się niemal 5 milionów ton żywności rocznie, z czego 60% – blisko 3 miliony ton – trafia do kosza w gospodarstwach domowych.

Badania przeprowadzone w ramach projektu PROM pokazują alarmujące dane. Przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza żywność o wartości około 3 tysięcy złotych rocznie. W przeliczeniu na jednego mieszkańca to 126 kilogramów zmarnowanej żywności, podczas gdy średnia europejska wynosi 179 kilogramów, a w krajach afrykańskich zaledwie 10 kilogramów na osobę.

Aż 92 kilogramy żywności trafia do kosza w polskich domach – to tak, jakby każdego dnia przez cały rok w każdej sekundzie Polacy wyrzucali 184 bochenki chleba. Najczęściej marnowanymi produktami są pieczywo, wędliny oraz świeże owoce i warzywa. Co sekundę do kosza trafia 150 kilogramów jedzenia, którego część wciąż nadaje się do wykorzystania.

Zasada 4P przeciwdziała marnotrawstwu

Ministerstwo promuje zasadę 4P jako praktyczny przewodnik po niemarnowaniu żywności. Pierwsza zasada – planuj – obejmuje tworzenie list zakupów po sprawdzeniu zawartości lodówki i spiżarni oraz planowanie posiłków na cały tydzień. Druga zasada – przechowuj we właściwy sposób – zakłada dbanie o odpowiednią temperaturę i szczelne opakowania oraz regularne sprawdzanie dat ważności.

Trzecia zasada – przetwarzaj – zachęca do wykorzystywania resztek do przygotowania nowych potraw oraz robienia przetworów z owoców i warzyw. Czwarta zasada – podziel się – promuje oddawanie nadwyżek potrzebującym i korzystanie z lodówek społecznych.

Globalny wymiar problemu marnowania żywności

Na świecie rocznie marnuje się około jednej trzeciej produkowanej żywności, co w ujęciu masowym oznacza około 1,3 miliarda ton żywności nadającej się do spożycia. Marnowana na całym świecie żywność odpowiada za 8% globalnej emisji CO₂, stanowiąc także stratę energii i wody.

Problem marnotrawstwa żywności nabiera szczególnego znaczenia w obliczu troski o zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, narastających kryzysów zewnętrznych i zachwiania łańcuchów dostaw. W krajach bogatych żywność marnuje się na każdym etapie łańcucha żywnościowego – produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji – a przede wszystkim w gospodarstwach domowych.

Edukacja kluczem do zmiany nawyków

Kampania „Nie marnuj żywności. Żywność to wartość” ma na celu uświadomienie społeczeństwu, że jedzenie to nie tylko towar, ale owoc pracy rolników, zasoby naturalne i czas. Ministerstwo podkreśla znaczenie planowania zakupów, właściwego przechowywania żywności, przetwarzania resztek i dzielenia się nadwyżkami jako kluczowych działań w walce z marnotrawstwem żywnościowym, które ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe, emisje gazów cieplarnianych oraz zrównoważone wykorzystanie zasobów naturalnych.

Zostaw komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

- PATRONAT MEDIALNY - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Wygoda kluczem do sukcesu systemu kaucyjnego. 71,5 proc. Polaków chce więcej automatów

Dostępność automatów zwrotnych to najważniejszy czynnik, który zachęci Polaków do częstszego zwracania opakowań - wynika z raportu "Nowe...

EDP zainstaluje fotowoltaikę w 26 sklepach Leroy Merlin

EDP Energia Polska podpisała umowę z Leroy Merlin na instalację systemów fotowoltaicznych o łącznej mocy 4,6 MWp w...

PTEC partnerem projektu „Cyfrowy Bliźniak URE”. Sztuczna inteligencja w taryfowaniu ciepła

Polskie Towarzystwo Energetyki Cieplnej zostało partnerem instytucjonalnym i eksperckim projektu "Cyfrowy Bliźniak URE", prowadzonego przez Centrum Transformacji Energetycznej...

Amazon podpisuje kolejne umowy dotyczące OZE

Amazon podpisał umowy na zakup blisko 200 MW energii odnawialnej z trzech farm w województwach opolskim, zachodniopomorskim i...

Branża napojowa przed wyzwaniem standaryzacji butelki zwrotnej. Ekspert: bez zmian system może upaść

System butelek szklanych wielokrotnego użytku w Polsce wymaga pilnego uporządkowania i ujednolicenia. Rafał Łyczek, dyrektor operacyjny w Reselekt...

Ponad 100 tys. polskich firm nieprzygotowanych na EUDR. Raport ostrzega przed utratą dostępu do rynku UE

Zaledwie dwa i pół miesiąca dzieli duże i średnie przedsiębiorstwa od wejścia w życie wymogów EUDR – unijnego...

System kaucyjny nie wystarczy. Ekspert: potrzebne są instalacje termicznego przekształcania odpadów

Wprowadzenie systemu kaucyjnego w Polsce to istotny krok w kierunku poprawy selektywnej zbiórki odpadów, jednak samo to rozwiązanie...

System kaucyjny w Polsce w fazie rozruchu. Od stycznia 2025 wzrosną opłaty dla producentów

Od 1 października 2025 roku w Polsce obowiązuje system kaucyjny, który obecnie znajduje się w fazie przejściowej. Codziennie...