Sektor HoReCa może być pionierem przemyślanej gospodarki odpadami 

Czas2 min

Efektywna i przemyślana gospodarka odpadami to ważny element gospodarki o obiegu zamkniętym. To jednocześnie pilny problem do szybkiego rozwiązania. Odpady to zasoby o ogromnym potencjale środowiskowym i ekonomicznym do wykorzystania. O tym, jak to zrobić efektywnie, rozmawiali uczestnicy konferencji „Nowa strategia biogospodarki dla Europy: systemowe podejście do bioodpadów w Polsce”.

Konferencję „Nowa strategia biogospodarki dla Europy: systemowe podejście do bioodpadów w Polsce” zorganizował Instytut Innowacji i Odpowiedzialnego Rozwoju INNOWO we współpracy z REFOOD Polska. W Centrum Prasowym PAP uczestnicy debaty rozmawiali o kluczowych zmianach w gospodarowaniu bioodpadami w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem odpadów spożywczych z kanału HoReCa.

Gospodarowanie bioodpadami stanowi kluczowy element współczesnej polityki ekologicznej kraju, a zarazem jedno z najważniejszych wyzwań środowiskowych. Obecny system wymaga modernizacji, a przepisy dotyczące zbierania i klasyfikacji bioodpadów – doprecyzowania.

„Bioodpady są częścią biogospodarki. W MKiŚ w Departamencie Gospodarki Odpadami koncentrujemy się obecnie nad tym, żeby wzmocnić selektywną zbiórkę odpadów komunalnych i dzięki temu uzyskać jak najwięcej biorecyklingu. Jesteśmy otwarci na dyskusję, jakie nowe narzędzia wprowadzić, żeby jakość segregacji odpadów komunalnych poprawić” – stwierdził Marek Goleń, dyr. Departamentu Gospodarki Odpadami w Ministerstwie Klimatu i Środowiska.

„Jednym z największych wyzwań w Polsce pozostaje selektywna zbiórka bioodpadów, która – mimo istniejących regulacji prawnych – nadal nie funkcjonuje w pełni efektywnie. Obecny system wymaga modernizacji, a przepisy dotyczące zbierania i klasyfikacji bioodpadów doprecyzowania” – powiedziała dr inż. Agnieszka Sznyk, prezeska INNOWO.

Jak dodała szefowa INNOWO, „w przeciwieństwie do innych frakcji odpadów komunalnych, takich jak papier czy szkło, odpady spożywcze są często wrzucane do frakcji zmieszanej, co uniemożliwia ich efektywne wykorzystanie”.

Sektor HoReCa, generujący znaczące ilości odpadów kuchennych, odgrywa w tym obszarze kluczową rolę. Jak przekonywał Robert Maraszkiewicz, dyr. zarządzający REFOOD Polska, konieczna jest „współpraca branży z wyspecjalizowanymi firmami, zajmującymi się selektywnym odbiorem odpadów gastronomicznych bezpośrednio z lokali”.

„Takie rozwiązanie pozwoli zredukować ilość odpadów frakcji zmieszanej i stworzyć kontrolowany strumień bioodpadów, co znacząco podnosi jakość surowca a w efekcie umożliwia jego efektywne przetworzenie w biogazowniach na zeroemisyjną energię oraz naturalne nawozy organiczne dla rolnictwa” – mówił dyr. Maraszkiewicz.

O tym, jak widzi problem zagospodarowania bioodpadów branża gastronomiczna, mówiła Agnieszka Kręglicka. 

„Staramy się generować jak najmniej odpadów, ale całkowicie ich uniknąć się nie da. Wtedy lepiej przerobić je na energię elektryczną i nawóz organiczny niż wywieźć na wysypisko. Jako przedsiębiorcy chcielibyśmy, żeby im lepiej segregujemy odpady, im bardziej angażujemy w to pracowników, tym mniej nas to kosztowało. To byłaby najlepsza motywacja do działania” – przekazała restauratorka

Z kolei dr inż. Krystyna Lelicińska-Serafin z Katedry Ochrony i Kształtowania Środowiska Politechniki Warszawskiej zwróciła uwagę, że bioodpady mają ogromny potencjał zarówno w kontekście ograniczania emisji gazów cieplarnianych, jak i wytwarzania surowców wtórnych, takich jak biogaz czy nawozy organiczne.

„Jak pokazują nasze badania, właściwe przetwarzanie bioodpadów jest kluczowe dla osiągnięcia wymaganych poziomów recyklingu oraz minimalizacji składowania, zgodnie z unijną hierarchią postępowania z odpadami” – stwierdziła dr Lelicińska-Serafin.

Uczestnicy debaty, reprezentujący branżę gastronomiczną i przedsiębiorców zajmujących się recyklingiem, podkreślali, że jednym z największych systemowych błędów jest niewłaściwa klasyfikacja resztek gastronomicznych. W Polsce najczęściej trafiają one do strumienia odpadów komunalnych (frakcji zmieszanej), zamiast być traktowane jako Produkty Uboczne Pochodzenia Zwierzęcego kategorii 3 (PUPZ kat. 3), zgodnie z unijnymi przepisami weterynaryjnymi, tj. rozporządzeniem (WE) nr 1069/2009) z 21.10.2009 r.

„Prawidłowe zaklasyfikowanie odpadów z gastronomii wyspecjalizowanym podmiotom pozwala na lepsze wykorzystanie potencjału obiegu zamkniętego. Odpady przestają być problemem, a stają się surowcem” – powiedziała dr inż. Agnieszka Sznyk, prezeska INNOWO.

Temat systemowego podejścia do bioodpadów w Polsce stał się również tematem specjalnego raportu, który przygotował Instytut Innowacji i Odpowiedzialnego Rozwoju INNOWO oraz firma REFOOD Polska.

Źródło: PAP MediaRoom

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...