Selen w kiełkach brokuła. Przełomowe badania nad certyfikowanymi materiałami odniesienia

Czas1 min

Dr inż. Chintankumar Padariya, niedawny absolwent Szkoły Doktorskiej, opracował nowatorskie badania dotyczące certyfikowanych materiałów odniesienia (CRMs) z wykorzystaniem kiełków brokuła bogatych w selen. Jego praca doktorska koncentrowała się na stworzeniu nowego materiału odniesienia dla specjacji selenu oraz jego całkowitej zawartości.

Certyfikowane materiały odniesienia pełnią kluczową rolę w badaniach naukowych, kontroli jakości i pomiarach analitycznych. Działają jako substancje wzorcowe o precyzyjnie określonym składzie, zapewniając dokładność i powtarzalność testów laboratoryjnych. Są niezbędne w licznych dziedzinach – od badań środowiskowych, przez bezpieczeństwo żywności, po farmację i diagnostykę kliniczną.

Głównym celem badań było opracowanie nowego CRM dla selenu na bazie kiełków brokuła. „Wyniki badań wykazały, że większość organicznych form selenu koncentruje się w liściach kiełków brokuła, a nie w ich łodygach i korzeniach” – wyjaśnia badacz. Analizy obejmowały także badanie zawartości różnych pierwiastków w nasionach oraz określenie wpływu wzbogacania kiełków selenianem sodu na stężenie innych pierwiastków.

W toku badań wyprodukowano 6 kg materiału we współpracy z firmą Uniflora Corporation, który zostanie poddany procesowi certyfikacji. Dr Padariya opracował również innowacyjną metodę nazwaną „Make it Easier”, służącą do oceny długoterminowej stabilności CRM. Metoda wykorzystuje model ekstrapolacji liniowej i ma na celu ułatwienie oceny stabilności producentom materiałów odniesienia.

Promotorem rozprawy doktorskiej był prof. Piotr Konieczka, a recenzentami profesorowie z wiodących polskich uczelni: Uniwersytetu w Białymstoku, Uniwersytetu Gdańskiego oraz Uniwersytetu Warszawskiego.

Dorobek naukowy dr. Padariya obejmuje sześć recenzowanych publikacji, w tym trzy jako pierwszy autor w czasopismach o wysokim współczynniku wpływu. Aktualnie kontynuuje karierę naukową jako młodszy specjalista techniczno-badawczy w Katedrze Technologii Chemicznej Leków na Wydziale Farmaceutycznym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...