Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w projekcie Crop Gas na Uniwersytecie Zambijskim

Czas1 min

Od grudnia 2022 roku w Katedrze Agronomii Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu realizowany jest projekt dotyczący wpływu rolnictwa konserwującego na emisję gazów cieplarnianych. Realizacja projektu odbywa się w ramach konsorcjum międzynarodowego, które uzyskało finasowanie projektu Crop Gas realizowanego z programu EJP SOIL European Joint Programme (Horyzont 2020).

Chociaż istnieją dowody na to, że rolnictwo konserwujące może zwiększyć stabilność plonowania w obliczu zmian klimatycznych i poprawić strukturę gleby to kwestia jego wpływu  na wielkość emisji (GC) pozostaje otwarta. Projekt CropGas gromadzi naukowców z Europy i Afryki Subsaharyjskiej, którzy aktywnie prowadzą badania nad emisją gazów cieplarnianych w rożnych systemach uprawy. W badaniach wykorzystywane są istniejące wieloletnie eksperymenty polowe z Wielkiej Brytanii, Irlandii, Polski, RPA, Zambii, Zimbabwe i Malawi. Doświadczenia te lokalnie badają działania rolnictwa konserwującego, międzyplonu i płodozmianu na wielkości emisji gazów cieplarnianych. Na poletkach doświadczalnych zamontowane zostało najnowocześniejsze oprzyrządowania polowe do pomiaru emisji gazów cieplarnianych z gleby i monitorujące parametry glebowe, co pozwala na uzyskanie pomiarów w dokładnej rozdzielczości czasowej.

Kierownikiem projektu ze strony polskiej jest prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska przy współudziale strefy biznesu, którym w projekcie jest firma Fargo PW z Tarnowa Podgórnego. Wyniki pozwolą ocenić, w jaki sposób lokalne środowisko i zarządzanie uprawami wpływa na względny udział CO2, CH4 i N2O w emisji gazów cieplarnianych z gleby oraz czy przyjęcie rolnictwa konserwującego łagodzi potencjał do tworzenia efektu cieplarnianego tych emisji. Pomiary emisji są obecnie zestawiane z plonami roślin i innymi miernikami, co pozwoli na ich szerszą ocenę.

Właśnie omówieniu uzyskanych wyników i wspólnej ich analizie służyło spotkanie całej grupy projektowej, które odbyło się u jednego z konsorcjantów projektu w dniach 26 do 29 lutego 2024 r. na Uniwersytecie Zambijskim w Lusace. Stronę Polską reprezentowała prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska, dr Dominika Radzikowska-Kujawska oraz dr Stanisław Świtek. Na spotkaniu ustalono dalsze działania projektowe oraz zakres możliwej współpracy przy innych wspólnych projektach. Poza spotkaniem na Uniwersytecie, wszyscy konsorcjanci mieli możliwość także obejrzenia poletek doświadczalnych i zapoznania się z funkcjonowaniem jednej z największych Zambijskich uczelni.

Źródło: UPP/prof. UPP dr hab. Zuzanna Sawinska

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...