Sztuczna inteligencja – nowe horyzonty w nauce? Weź udział w cyklu wykładów

Czas1 min

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu zaprasza na cykl wykładów poświęconych sztucznej inteligencji, który odbędzie się w semestrze zimowym 2024/2025. To wydarzenie jest skierowane do wszystkich, którzy pragną zgłębić temat nowych technologii oraz ich zastosowań w nauce, przemyśle i życiu codziennym.

Sztuczna inteligencja (AI) to jedna z najbardziej rewolucyjnych technologii naszych czasów, zmieniająca oblicze przemysłu, medycyny oraz wielu innych dziedzin. W miarę jak AI staje się coraz bardziej integralną częścią naszego życia, zrozumienie jej potencjału i wyzwań staje się niezbędne. „Nasze wykłady będą doskonałą okazją, aby poznać najnowsze osiągnięcia w dziedzinie AI, odkryć praktyczne zastosowania w różnych sektorach oraz zająć się istotnymi kwestiami etycznymi związanymi z rozwojem tej technologii” – mówi prof. UPP dr hab. Aneta Sawikowska, organizatorka wykładów.

Już 25 października 2024 roku o godzinie 12:00 odbędzie się pierwszy z cyklu wykład online, który wygłosi prof. UPP dr hab. Aneta Sawikowska. Tematem spotkania będzie „AI w edukacji i badaniach naukowych: Przegląd najnowszych narzędzi” czyli jak nowoczesne narzędzia AI mogą zrewolucjonizować naszą codzienną pracę i edukację.

Podczas wykładu omówione zostaną duże modele językowe (LLM – Large Language Models) oraz pokazane będzie, w jaki sposób modele takie jak ChatGPT oraz plug-iny, takie jak Math Mentor, Wolfram, Data Analyst, R wizard, Scholar AI, PDF Summary czy YouTube Summarizer mogą wspierać naukowców w rozwiązywaniu problemów, analizie danych i tworzeniu treści. Jednocześnie te same narzędzia mogą pomóc każdemu w rozwiązywaniu zadań matematycznych, programistycznych, szybszym zrozumieniu publikacji naukowych czy wykładów umieszczonych na platformach takich jak YouTube, przekształcając trudne pojęcia w bardziej przystępne treści. Uczestnicy dowiedzą się jak sztuczna inteligencja może zwiększyć precyzję i efektywność pracy, automatyzując wiele codziennych zadań. To nie są narzędzia przyszłości – to rozwiązania, które są dostępne już teraz!

Link, aby dołączyć do webinaru:

https://zoom.us/j/97788725361

Identyfikator spotkania: 977 8872 5361

Zachęcamy do aktywnego udziału w wykładach, które przybliżą temat sztucznej inteligencji oraz jej wpływu na różne dziedziny życia. To doskonała okazja, aby zdobyć nową wiedzę i zainspirować się do dalszych poszukiwań w obszarze nowoczesnych technologii.

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...