Bąbelkowa rewolucja w uprawach szklarniowych. Naukowcy z Poznania tworzą innowacyjną technologię

Czas1 min

Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali przełomową technologię szklarni, która może zrewolucjonizować sposób uprawy warzyw. Kluczowym rozwiązaniem jest wykorzystanie piany jako innowacyjnego systemu izolacji termicznej.

Tradycyjne szklarnie i tunele foliowe generują ogromne koszty energetyczne – w całorocznej uprawie wydatki na ogrzewanie stanowią nawet 30-50% całkowitych kosztów produkcji. Poznańscy naukowcy proponują rewolucyjne podejście, które może radykalnie zmniejszyć zużycie energii.

Profesor Włodzimierz Krzesiński, realizator projektu, wyjaśnia mechanizm działania innowacyjnej technologii. Podwójne przegrody wypełnione pianą działają jak doskonały izolator termiczny. Powietrze zamknięte w bąbelkach nie może swobodnie krążyć, co minimalizuje straty ciepła poprzez konwekcję. Cienkie ścianki bąbelków dodatkowo utrudniają przewodzenie ciepła.

Efekty są imponujące – nowa technologia pozwala na nawet 10-krotne zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło i redukcję emisji gazów cieplarnianych aż o 95%. Co więcej, zastosowany obieg zamknięty sprawia, że dwutlenek węgla jest całkowicie wykorzystywany przez rośliny.

Historia badań nad tego typu rozwiązaniami sięga lat 30. XX wieku. Pilotażowy europejski projekt zrealizowano w Norwegii, jednak dopiero poznańscy naukowcy opracowali technologię możliwą do wdrożenia na skalę przemysłową. Kluczowym osiągnięciem jest stworzenie zaawansowanego systemu sterowania klimatem z nowoczesnymi generatorami piany.

Korzyści płynące z nowej technologii są wielowymiarowe. Oprócz znaczącej redukcji kosztów energetycznych, rolnicy mogą liczyć na wzrost plonów o 30-40%. Co więcej, metoda umożliwia uprawę warzyw wysokiej jakości przez cały rok – przykładowo soczyste pomidory można będzie hodować nawet w środku zimy.

Projekt stanowi doskonały przykład innowacyjnego podejścia do rolnictwa, łącząc zaawansowane technologie z troską o środowisko i efektywność ekonomiczną.

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...