Lody z buraków? Naukowcy z Polski opracowali recepturę

Czas1 min

Co można zrobić z dorodnego buraka? Na przykład wegetariańskie carpaccio. A z warzywnych odpadków? Nawóz w biogazowni. No tak, a co można zrobić z buraków tak brzydkich, że nikt nie chce kupić? Może pyszne lody? Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili znaleźć taką recepturę lodów, aby uratować wartościowe i wciąż zdatne do spożycia buraki, stworzyć smak, strukturę i zapach lodów, ale jednocześnie wzbogacić je o probiotyczne składniki korzystne dla naszego organizmu.

Buraki ćwikłowe są dobrym źródłem witamin, przeciwutleniaczy, a także błonnika. Powodują obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zapobiegając tym  samym rozwojowi niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Nie są jednak szczególnie popularne: stanowią jedynie 3 ze średnio 110 kilogramów warzyw zjadanych rocznie przez przeciętnego Polaka.

Zawierają też dużo wody i dlatego podczas nieprawidłowego przechowywania są narażone na więdnięcie, kurczenie, a ostatecznie zepsucie. Sporo buraków się po prostu wyrzuca, jeszcze zanim trafią do sklepu. Dlatego naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili znaleźć taką recepturę lodów, aby uratować wartościowe i wciąż zdatne do spożycia buraki, stworzyć smak, strukturę i zapach lodów, ale jednocześnie wzbogacić je o probiotyczne składniki korzystne dla naszego organizmu.

-Opracowaliśmy całą procedurę pozyskiwania takich lodów we współpracy z przedsiębiorcą – mówi kierowniczka projektu, prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej.

-Stworzyliśmy też nową dedykowaną zamrażarkę płytową, gdzie jako chłodziwo, mogące mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym, zastosowano nietoksyczną ciecz, będącą pochodną soli potasowej. Tak przygotowany proces produkcji umożliwia pozyskiwanie lodów z całych buraków, włącznie ze skórką – dodaje.

Najnowszy odcinek z serii popularyzujących naukę

Film został zrealizowany w ramach projektu „Najlepsi z natury 2.0. Zintegrowany Program Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...