Lody z buraków? Naukowcy z Polski opracowali recepturę

Lody z buraków, fot. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Lody z buraków, fot. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Czas1 min

Co można zrobić z dorodnego buraka? Na przykład wegetariańskie carpaccio. A z warzywnych odpadków? Nawóz w biogazowni. No tak, a co można zrobić z buraków tak brzydkich, że nikt nie chce kupić? Może pyszne lody? Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili znaleźć taką recepturę lodów, aby uratować wartościowe i wciąż zdatne do spożycia buraki, stworzyć smak, strukturę i zapach lodów, ale jednocześnie wzbogacić je o probiotyczne składniki korzystne dla naszego organizmu.

Buraki ćwikłowe są dobrym źródłem witamin, przeciwutleniaczy, a także błonnika. Powodują obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zapobiegając tym  samym rozwojowi niektórych chorób sercowo-naczyniowych. Nie są jednak szczególnie popularne: stanowią jedynie 3 ze średnio 110 kilogramów warzyw zjadanych rocznie przez przeciętnego Polaka.

Zawierają też dużo wody i dlatego podczas nieprawidłowego przechowywania są narażone na więdnięcie, kurczenie, a ostatecznie zepsucie. Sporo buraków się po prostu wyrzuca, jeszcze zanim trafią do sklepu. Dlatego naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu postanowili znaleźć taką recepturę lodów, aby uratować wartościowe i wciąż zdatne do spożycia buraki, stworzyć smak, strukturę i zapach lodów, ale jednocześnie wzbogacić je o probiotyczne składniki korzystne dla naszego organizmu.

-Opracowaliśmy całą procedurę pozyskiwania takich lodów we współpracy z przedsiębiorcą – mówi kierowniczka projektu, prof. dr hab. Joanna Kobus-Cisowska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Żywności Funkcjonalnej.

-Stworzyliśmy też nową dedykowaną zamrażarkę płytową, gdzie jako chłodziwo, mogące mieć bezpośredni kontakt z produktem spożywczym, zastosowano nietoksyczną ciecz, będącą pochodną soli potasowej. Tak przygotowany proces produkcji umożliwia pozyskiwanie lodów z całych buraków, włącznie ze skórką – dodaje.

Najnowszy odcinek z serii popularyzujących naukę

Film został zrealizowany w ramach projektu „Najlepsi z natury 2.0. Zintegrowany Program Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu