Moc ziaren

Czas2 min

Pomysł na szybkie śniadanie? Oczywiście płatki! Co powiesz na te bezglutenowe, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej? Mogą być zwykłe lub z miodem, orzechami i kakao. Spółka Obst z Chełma od ćwierć wieku produkuje śniadaniowe płatki i pieczywo chrupkie. Przepisem na ich smak i jakość są naturalne surowce. Zachowują one bogactwo witamin i mikroelementów bez użycia konserwantów oraz sztucznych dodatków. Jak to możliwe? Dzięki nowoczesnej technologii, która jest wykorzystana w procesie produkcji. Spory udział mają w tym Fundusze Europejskie.

Jolanta Obst, współwłaścicielka firmy, od lat interesuje się procesem kiełkowania ziaren i ich wykorzystaniem w przemyśle spożywczym. Zresztą pierwszą partię wykiełkowanych ziaren „wyprodukowała” sama w domu. Potem zrobiła z nich mąkę i upiekła chleb Ezechiela. Co więcej, wciąż słyszała od osób z alergiami pokarmowymi, że produkty bezglutenowe „na śniadanie” są nudne.

-Uwagę skupiliśmy na gryce i kukurydzy przede wszystkim dlatego, że obydwa zboża są naturalnie bezglutenowe. Doświadczenia z kiełkowaniem ich ziaren przeprowadziliśmy w naszym zakładzie. Korzystaliśmy także z wiedzy i badań opisywanych w fachowej literaturze. Dziś wiemy, że w kiełkujących ziarnach zwiększa się m.in. zawartość witamin. Są też one łatwiej przyswajalne – mówi pani Jolanta.

Zdrowa dwunastka

Podczas prac badawczo-rozwojowych firma opracowała nową technologię. Pozwala ona wytwarzać płatki z dodatkiem pełnoziarnistych mąk z wykiełkowanych ziaren gryki i kukurydzy. Właśnie ten etap wsparły unijne fundusze. Spółka przeznaczyła dofinansowanie także na uruchomienie produkcji. Kupiła w tym celu urządzenia, które tworzą linię do wyrobu innowacyjnych produktów bezglutenowych. To m.in. nowoczesny ekstruder (poddaje ziarna obróbce termiczno-ciśnieniowej), płatkownica, toster i suszarnie. Niezbędna też była linia do powlekania płatków czy kuleczek np. miodem. Składają się na nią m.in. bębny do powlekania, zbiorniki do mieszania formuł smakowych oraz suszarnia.

-W 2023 r. w firmie Obst ruszyła produkcja 12 nowości bezglutenowych. Wzbogaca je nie tylko mąka z wykiełkowanych ziaren gryki lub kukurydzy. Ich smak ulepszają miód, kakao i orzechy. To oferta szczególnie cenna dla osób z celiakią, czyli nietolerancją glutenu – podkreśla Agnieszka Oleszczuk, specjalistka ds. badań i rozwoju.

Dla konsumentów większy wybór produktów, które nie szkodzą, jest nie do przecenienia.

Produkty firmy Obst można kupić w Polsce. Najwięcej trafia ich jednak na eksport. Sprzedawane są w Słowenii, Słowacji i Chorwacji. A poza Europą – m.in. w Maroku i Libii.

Spółka Obst zdobyła 6,3 mln zł z Programu Polska Wschodnia. To pomogło jej zrealizować projekt „Podniesienie konkurencyjności firmy Obst SA poprzez wprowadzenie na rynek gamy innowacyjnych produktów bezglutenowych”.

Artykuł pochodzi z Biuletynu eFEkty nr 1463, autor: Agata Rokita. O tych i innych projektach, które powstały dzięki wsparciu Funduszy Europejskich przeczytacie w Biuletynie eFEkty.

Źródło: Fundusze Europejskie

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wyzwaniach transformacji energetycznej i rozwoju obszarów wiejskich

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło raport dotyczący głównych wyzwań stojących przed współczesnymi obszarami wiejskimi w kontekście globalnych...

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego...

Polska wyznacza kierunki europejskiej polityki surowcowej podczas prezydencji w Radzie UE

Ministerstwo Klimatu i Środowiska zorganizowało w Krakowie konferencję wysokiego szczebla poświęconą bezpieczeństwu dostaw surowców krytycznych, gromadząc przedstawicieli rządów,...

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wyjaśnia: Nowe przepisy nie zakazują spalania drewna w gospodarstwach domowych

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wydało oficjalne wyjaśnienie w sprawie nowych regulacji dotyczących drewna energetycznego, dementując pojawiające się w...

Zziemi.pl – innowacyjna platforma skracająca łańcuchy dostaw żywności powstała w ramach doktoratu wdrożeniowego

Krzysztof Solarz, dyrektor Inkubatora Przedsiębiorczości Gminy Kamienna Góra i doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, stworzył platformę zziemi.pl –...

Arktyczne badania polskich naukowców kluczem do zarządzania zasobami wodnymi w obliczu zmian klimatu

Międzynarodowy zespół naukowców z Polski, w którym wiodącą rolę odegrali eksperci z Uniwersytetu Wrocławskiego, opublikował przełomowe wyniki badań...

Elektryczna mobilność w Poznaniu. Wyzwania i perspektywy transformacji transportu miejskiego na drodze dekarbonizacji

Elektryczna mobilność (EM) stanowi kluczowy element transformacji w kierunku zrównoważonego transportu miejskiego, co potwierdzają wyniki międzynarodowego projektu badawczego...

Raport URE: Znaczący wzrost produkcji energii w małych instalacjach OZE w 2024 roku

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki przedstawił coroczny raport dotyczący wytwarzania energii elektrycznej w małych instalacjach odnawialnych źródeł energii (MIOZE)....