Naukowczynie z UWr zbadają jak produkować żywność w miastach

Czas2 min

W roku 2024 Uniwersytet Wrocławski otrzymał prestiżowy grant w ramach międzynarodowego konkursu DUT call 2022, który ogłoszono w ramach współfinansowanego partnerstwa Horyzont Europa Driving Urban Transitions. Uczestniczy w nim 27 krajów europejskich, w tym również Polska. Zadaniem konkursu jest wspieranie międzynarodowych projektów badawczych dotyczących wyzwań z jakimi mierzą się współczesne miasta.

Wyłoniony w ramach konkursu DUT call 2022 projekt: „Produkcja i zaopatrzenie w żywność za pośrednictwem systemów miejskich o obiegu zamkniętym w europejskich miastach” [akronim: FOCUSE] realizowany jest przez multidyscyplinarny zespół naukowców Uniwersytetu Wrocławskiego w składzie: dr inż. Anna Zaręba (kierownik projektu na UWr) oraz dr hab. Alicja Krzemińska z Instytutu Geografii i Rozwoju Regionalnego, a finansowany jest przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR).

Kwota przyznana UWR wynosi 1 125 906,50 PLN. Projekt trwa trzy lata, tj. od 1.02.2024 r. do 31.01.2027 r. Partnerami Uniwersytetu Wrocławskiego w tym projekcie są: Universidad Autonoma de Barcelona, Alma Mater Studiorum-Universita di Bologna, Invest Stockholm Business Region AB, KTH-Kungliga Tekniska Hoegskolan, Gronska Statsolding 365 AB, Skelleftea Kommun, a co-partnerem Uniwersytetu Wrocławskiego jest Miasto Wrocław. Liderem w projekcie jest IVL Sweden. Projekt jest realizowany wspólnie z miastami: Wrocław, Sztokholm i Skelleftea.

Tematyka projektu bezpośrednio wpisuje się w Priorytetowy Obszar Badawczy Uniwersytetu Wrocławskiego „Człowiek-miasto i środowisko” i obejmuje wieloaspektowe badania dotyczące ważnego dla społeczeństwa problemu produkcji żywności w tkance miejskiej przy zrównoważonym wykorzystaniu zasobów środowiska i zastosowaniu gospodarki bezodpadowej. Badania te mają znaczenie międzynarodowe i międzysektorowe w tworzeniu modelowych nowych gałęzi usług ekosystemowych niezbędnych do funkcjonowania miast z niskim śladem węglowym i wodnym. 

zestaw zdjęć roślinności i dwóch młodych kobiet. Z lewej strony napis NCBR Focuse

Projekt ma kluczowe znaczenie dla rozwoju dyscypliny naukowej geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna, koncentrując się na systemach zarządzania miejscowego w oparciu o modele rolnictwa miejskiego o obiegu zamkniętym i stwarzając nowe możliwości zbadania wykorzystania obszarów miejskich pod kątem zwiększania ich samowystarczalności, co stanowi jedną z przesłanek racjonalnej gospodarki przestrzennej. Badania opierają̨ się̨ na modelach miejskiej gospodarki o zamkniętym obiegu wprowadzonych na przykładach zróżnicowanych krajobrazów miejskich w czterech krajach.

Celem prowadzonych prac badawczo-rozwojowych jest znalezienie wielowymiarowych, optymalnych, jak również utylitarnych modeli strategicznych i scenariuszy dla miejskich systemów żywnościowych o obiegu zamkniętym w celu dostosowania miast do zmian klimatu i zakłóceń w dostawach żywności na przykładach miast z rożnych stref klimatycznych: Sztokholm, Skellefteå/ Szwecja, Wrocław / Polska, Bolonia /Włochy) i Barcelona / Hiszpania w rożnych skalach planowania przestrzennego (planowanie regionalne i miejskie) oraz w rożnych kontekstach przestrzennych.

W Polsce obszar badań obejmuje dzielnice mieszkaniowe Wrocławia: Muchobór oraz Przedmieście Oławskie i Nadodrze, na których koncentrują się obecnie działania rewitalizacyjne władz miasta. Badania we Wrocławiu oparte na różnych kontekstach wieloskalowych i przestrzennych pomogą zidentyfikować schemat działań polegających na wdrażaniu, ocenie i klasyfikacji funkcjonalnej rolnictwa miejskiego w obiegu zamkniętym z wykorzystaniem zrównoważonych zasobów energetycznych i wodnych, co pozwoli uzyskać w efekcie stabilny ekologicznie system miejski odporny na zmiany klimatu.

Pomóż w realizacji projektu!

Naukowczynie zachęcają do wypełnienia dwóch ankiet dotyczących Państwa preferencji żywieniowych oraz produkcji żywności w mieście. Ankiety są anonimowe, a ich wypełnienie zajmie tylko 3-5 minut. Państwa głos ma znaczenie! Pomoże to lepiej zrozumieć system input/output związany z zaopatrzeniem i produkcją żywności w mieście i  pozwoli również na lepsze i bardziej efektywne planowanie przestrzeni naszych miast.

Ankiety dostępne są na stronie Uniwersytetu Wrocławskiego.

Źródło: Uniwersytet Wrocławski

- REKLAMA-spot_img

Najnowsze

spot_img

Zainteresuje Cię

Biznes apeluje o wdrożenie pakietu Omnibus. Chodzi o zmniejszenie obowiązków związanych z ESG

Europejski biznes zaapelował do instytucji unijnych o szybkie przyjęcie pierwszego tzw. pakietu Omnibus. To zestaw propozycji KE, który ma...

Polska prezydencja UE. Europa potrzebuje skutecznych narzędzi wspierających dekarbonizację przemysłu

27 marca 2025 r. w Brukseli odbyło się pierwsze posiedzenie Rady ds. Środowiska pod przewodnictwem polskiej prezydencji. Podczas...

Startuje nowe Czyste Powietrze – więcej wsparcia, prostsze zasady

31 marca 2025 r. o godzinie 12:00 ruszył nabór wniosków w zreformowanej wersji programu Czyste Powietrze. Program został...

Ekspertka CSRinfo o kluczowych aspektach raportowania ESG

Dr Agata Molisz, menedżerka ds. doradztwa ESG w CSRinfo, przedstawiła istotne wytyczne dotyczące raportowania ESG podczas wydarzenia „Zrównoważony...

Łódź stawia na zieloną energię – pierwszy w Polsce samorządowy projekt umów PPA

Łódź jako pierwsze miasto w Polsce, we współpracy z Fundacją RE-Source Poland Hub, rozpoczyna pionierski projekt umożliwiający samorządom...

Moda w duchu eko na Uniwersytecie Gdańskim – sukces pokazu „UGreen Fashion”

Wyjątkowy pokaz mody „UGreen Fashion”, mający charakter konkursu i promujący idee recyklingu i świadomego, zrównoważonego podejścia do mody,...

Rośnie zainteresowanie białymi rybami. W Polsce zaledwie 5–10 proc. sprzedaży pochodzi ze zrównoważonych połowów

ONZ podaje, że ponad 37 proc. światowych zasobów ryb jest poławianych w sposób niezrównoważony, czyli zagrażający środowisku i populacjom morskim. Przeciwdziałanie...

Nowy raport: Towards sustainable energy security – Europe needs a new strategy now

Unia Europejska stoi przed koniecznością opracowania nowej strategii bezpieczeństwa energetycznego, która uwzględnia transformację energetyczną w kontekście dynamicznych zmian...