Naukowczynie z UWr zbadają jak produkować żywność w miastach

Czas2 min

W roku 2024 Uniwersytet Wrocławski otrzymał prestiżowy grant w ramach międzynarodowego konkursu DUT call 2022, który ogłoszono w ramach współfinansowanego partnerstwa Horyzont Europa Driving Urban Transitions. Uczestniczy w nim 27 krajów europejskich, w tym również Polska. Zadaniem konkursu jest wspieranie międzynarodowych projektów badawczych dotyczących wyzwań z jakimi mierzą się współczesne miasta.

Wyłoniony w ramach konkursu DUT call 2022 projekt: „Produkcja i zaopatrzenie w żywność za pośrednictwem systemów miejskich o obiegu zamkniętym w europejskich miastach” [akronim: FOCUSE] realizowany jest przez multidyscyplinarny zespół naukowców Uniwersytetu Wrocławskiego w składzie: dr inż. Anna Zaręba (kierownik projektu na UWr) oraz dr hab. Alicja Krzemińska z Instytutu Geografii i Rozwoju Regionalnego, a finansowany jest przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBiR).

Kwota przyznana UWR wynosi 1 125 906,50 PLN. Projekt trwa trzy lata, tj. od 1.02.2024 r. do 31.01.2027 r. Partnerami Uniwersytetu Wrocławskiego w tym projekcie są: Universidad Autonoma de Barcelona, Alma Mater Studiorum-Universita di Bologna, Invest Stockholm Business Region AB, KTH-Kungliga Tekniska Hoegskolan, Gronska Statsolding 365 AB, Skelleftea Kommun, a co-partnerem Uniwersytetu Wrocławskiego jest Miasto Wrocław. Liderem w projekcie jest IVL Sweden. Projekt jest realizowany wspólnie z miastami: Wrocław, Sztokholm i Skelleftea.

Tematyka projektu bezpośrednio wpisuje się w Priorytetowy Obszar Badawczy Uniwersytetu Wrocławskiego „Człowiek-miasto i środowisko” i obejmuje wieloaspektowe badania dotyczące ważnego dla społeczeństwa problemu produkcji żywności w tkance miejskiej przy zrównoważonym wykorzystaniu zasobów środowiska i zastosowaniu gospodarki bezodpadowej. Badania te mają znaczenie międzynarodowe i międzysektorowe w tworzeniu modelowych nowych gałęzi usług ekosystemowych niezbędnych do funkcjonowania miast z niskim śladem węglowym i wodnym. 

zestaw zdjęć roślinności i dwóch młodych kobiet. Z lewej strony napis NCBR Focuse

Projekt ma kluczowe znaczenie dla rozwoju dyscypliny naukowej geografia społeczno-ekonomiczna i gospodarka przestrzenna, koncentrując się na systemach zarządzania miejscowego w oparciu o modele rolnictwa miejskiego o obiegu zamkniętym i stwarzając nowe możliwości zbadania wykorzystania obszarów miejskich pod kątem zwiększania ich samowystarczalności, co stanowi jedną z przesłanek racjonalnej gospodarki przestrzennej. Badania opierają̨ się̨ na modelach miejskiej gospodarki o zamkniętym obiegu wprowadzonych na przykładach zróżnicowanych krajobrazów miejskich w czterech krajach.

Celem prowadzonych prac badawczo-rozwojowych jest znalezienie wielowymiarowych, optymalnych, jak również utylitarnych modeli strategicznych i scenariuszy dla miejskich systemów żywnościowych o obiegu zamkniętym w celu dostosowania miast do zmian klimatu i zakłóceń w dostawach żywności na przykładach miast z rożnych stref klimatycznych: Sztokholm, Skellefteå/ Szwecja, Wrocław / Polska, Bolonia /Włochy) i Barcelona / Hiszpania w rożnych skalach planowania przestrzennego (planowanie regionalne i miejskie) oraz w rożnych kontekstach przestrzennych.

W Polsce obszar badań obejmuje dzielnice mieszkaniowe Wrocławia: Muchobór oraz Przedmieście Oławskie i Nadodrze, na których koncentrują się obecnie działania rewitalizacyjne władz miasta. Badania we Wrocławiu oparte na różnych kontekstach wieloskalowych i przestrzennych pomogą zidentyfikować schemat działań polegających na wdrażaniu, ocenie i klasyfikacji funkcjonalnej rolnictwa miejskiego w obiegu zamkniętym z wykorzystaniem zrównoważonych zasobów energetycznych i wodnych, co pozwoli uzyskać w efekcie stabilny ekologicznie system miejski odporny na zmiany klimatu.

Pomóż w realizacji projektu!

Naukowczynie zachęcają do wypełnienia dwóch ankiet dotyczących Państwa preferencji żywieniowych oraz produkcji żywności w mieście. Ankiety są anonimowe, a ich wypełnienie zajmie tylko 3-5 minut. Państwa głos ma znaczenie! Pomoże to lepiej zrozumieć system input/output związany z zaopatrzeniem i produkcją żywności w mieście i  pozwoli również na lepsze i bardziej efektywne planowanie przestrzeni naszych miast.

Ankiety dostępne są na stronie Uniwersytetu Wrocławskiego.

Źródło: Uniwersytet Wrocławski

- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Politechnika Wrocławska z drugim grantem ERC – 1,5 mln euro na recykling baterii z produkcją wodoru

Dr hab. inż. Anna Siekierka z Wydziału Chemicznego Politechniki Wrocławskiej otrzymała prestiżowy grant ERC Starting Grant w wysokości...

Polacy zadowoleni z pomp ciepła. 80% użytkowników ocenia je pozytywnie

Aż 80% użytkowników pomp ciepła w Polsce jest zadowolonych z tego sposobu ogrzewania, podczas gdy tylko 5% deklaruje...

Pierwsza biometanownia w Polsce przyłączona do sieci PSG

Pierwsza biometanownia w Polsce została oficjalnie przyłączona do sieci gazowej Polskiej Spółki Gazownictwa. Instalacja należąca do Südzucker w...

Veolia rozpoczyna projekt Rubin w Zamościu – kogeneracja biomasowa i gazowa zastąpi 30% węgla

Veolia Wschód z Grupy Veolia term zainaugurowała 10 września 2025 roku projekt Rubin w ciepłowni w Zamościu, rozpoczynając...

PolKa uruchamia pierwsze Centrum Liczenia Opakowań w Potulicach z programem resocjalizacji

PolKa – Polska Kaucja uruchomiła w Potulicach jedno z pierwszych w kraju Centrów Liczenia Opakowań, które od października...

Chapter Zero Poland i SGH: dane ESG „walutą przyszłości” dla konkurencyjności polskiej gospodarki

Chapter Zero Poland i Szkoła Główna Handlowa w Warszawie zaprezentowały na XXXIV Forum Ekonomicznym w Karpaczu raport "Budowanie...

Zrównoważony rozwój w praktyce. Polityki ESG krok po kroku

W czasach dynamicznych zmian klimatycznych, transformacji energetycznej, niestabilnej sytuacji geopolitycznej i wzrastających oczekiwań społecznych, odpowiedzialne zarządzanie przedsiębiorstwem nie...

Pierwszy w Polsce biurowiec z systemem odzysku ciepła odpadowego. Ogrzeje 800 mieszkań

Office House w kompleksie Towarowa22 stał się pierwszym nowym budynkiem w Polsce wykorzystującym nowatorskie rozwiązanie ponownego wykorzystania ciepła...