Odporność zbóż na patogeny biotroficzne – gdzie i jak ją znaleźć?

Czas2 min

Zboża odgrywają kluczową rolę w żywieniu człowieka już od początku istnienia rolnictwa. Potrzeby żywieniowe stale rosnącej populacji ludzi, która do 2050 roku ma osiągnąć poziom pomiędzy 8.1 a 10.6 miliardów, stanowią ogromne wyzwanie zarówno dla hodowców, jak i naukowców.

Osiągnięcie wysokiego poziomu plonowania przy zachowaniu zdrowotności roślin jest bardzo dużym problemem w obliczu zachodzących zmian klimatycznych. Tym bardziej, że zmiany zachodzące w otaczającym nas środowisku, w szczególności dotyczące wzrostu temperatury, czy zmian wilgotności powietrza sprzyjają rozwojowi patogenów grzybowych.

Najważniejszymi patogenami biotroficznymi zbóż są grzyby z rodziny mączniakowatych (Erysphaceae), wywołujące mączniaka prawdziwego zbóż i traw oraz rodziny rdzowatych (Pucciniaceae), które wywołują choroby zwane rdzami. Choroby powodowane przez grzyby biotraficzne skutkują ogromnymi stratami w plonach. Zainfekowane rośliny mają m.in. ograniczoną możliwość prowadzenia procesu fotosyntezy oraz zwiększoną intensywność transpiracji, co w przypadku roślin zbożowych prowadzi do spadku liczby i masy ziarniaków. Konsekwencją wystąpienia chorób grzybowych są ogromne straty ekonomiczne wynikające zarówno ze spadku ilości plonów, ale również z konieczności stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Nadmierne lub niewłaściwe stosowanie fungicydów może prowadzić do problemów środowiskowych i zdrowotnych. Dlatego też poszukuje się biologicznych metod pozwalających na ochronę roślin przed atakiem patogenów grzybowych.

Objawy mączniaka prawdziwego zbóż i traw na liściach owsa (A.sativa L.), fot. UP Lublin
Objawy mączniaka prawdziwego zbóż i traw na liściach owsa (A.sativa L.), fot. UP Lublin

Zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin, jedną z metod pozwalających na ograniczanie i kontrolowanie występowania patogenów grzybowych powodujących straty plonów roślin uprawnych jest stosowanie odmian posiadających w swoim genomie efektywne geny odporności.

Rdza koronowa wywołana przez Puccinia coronata, fot. UP Lublin
Rdza koronowa wywołana przez Puccinia coronata, fot. UP Lublin
Mączniak prawdziwy zbóż i traw wywołany przez Blumeria graminis f.sp. avenae, fot. UP Lublin
Mączniak prawdziwy zbóż i traw wywołany przez Blumeria graminis f.sp. avenae, fot. UP Lublin

Doskonałym źródłem odporności są dzikie gatunki spokrewnione z formami uprawnymi. Dzięki zdolnościom adaptacyjnym wykształciły one mechanizmy pozwalające na ochronę przed atakiem biotroficznych patogenów grzybowych. Poszukiwanie źródeł odporności wśród dzikich gatunków jest pierwszym etapem prac związanych z wprowadzaniem nowych genów do form uprawnych. Do identyfikacji odporności można wykorzystać np. testy żywiciel-patogen, ocenę stopnia porażenia siewek lub ocenę porażenia w stadium rośliny dorosłej. Ważnym aspektem prac jest ocena efektywności zidentyfikowanego źródła odporności w różnych warunkach geograficznych. Ma to na celu określenie czy odporność zidentyfikowana w dzikim genotypie będzie efektywna w czasie i w różnych warunkach klimatycznych. Kolejnym krokiem jest ocena podłoża genetycznego oraz sposobu dziedziczenia zidentyfikowanego źródła odporności. Analiza taka ułatwi wybór metody transferu genu do form uprawnych. Geny warunkujące odporność na patogeny biotroficzne można wprowadzić do form uprawnych na drodze krzyżowań. Jest to jedna z najprostszych i najbardziej efektywnych metod transferu genów. Poprzez odpowiedni dobór krzyżowań można w szybki sposób wzbogacić odmianę uprawną w gen odporności. Krzyżowania umożliwiają również piramidyzację genów, czyli łączenie kilku efektywnych genów odporności w jednym genotypie, co pozwala uzyskać odmiany o szerokim spektrum odporności.

Testy szalkowe typu żywiciel-patogen pozwalające zidentyfikować genotypy odporne na dany patogen, fot. UP Lublin
Testy szalkowe typu żywiciel-patogen pozwalające zidentyfikować genotypy odporne na dany patogen, fot. UP Lublin

Geny odporności na biotroficzne patogeny grzybowe zidentyfikowane w dzikich gatunkach spokrewnionych z formami uprawnymi wykorzystano między innymi do podniesienia odporności pszenicy, jęczmienia, żyta czy owsa. Dawcami genów odporności były między innymi takie dzikie gatunki jak Triticum dicoccoides, Triticum turgidum czy Triticum monococcum w hodowli pszenicy, Secale  montanum i Secale vavilovii u hodowli żyta, Hordeum bulbosum w hodowli jęczmienia oraz Avena sterilis, Avena byzantina czy Avena magna w hodowli owsa.

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...