Politechnika Białostocka uruchamia innowacyjny kierunek Agroekobiznes łączący rolnictwo z ekologią i zarządzaniem

Czas1 min

Wydział Budownictwa i Nauk o Środowisku Politechniki Białostockiej wprowadza nowy międzywydziałowy kierunek studiów I stopnia – Agroekobiznes. Interdyscyplinarny program, łączący wiedzę inżynierską z umiejętnościami menedżerskimi, został oficjalnie ogłoszony 29 kwietnia 2025 roku.

Studia trwające 3,5 roku będą realizowane w systemie stacjonarnym i zaocznym, we współpracy specjalistów z Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku, Wydziału Inżynierii Zarządzania oraz przedstawicieli czołowych przedsiębiorstw regionu. Jak podkreśla dr Małgorzata Kowczyk-Sadowy z Katedry Inżynierii Rolno-Spożywczej i Kształtowania Środowiska: „Kierunek kształci wykwalifikowanych inżynierów agroekologii, przetwórstwa spożywczego i zarządzania zasobami naturalnymi”.

Program został zaprojektowany z myślą o osobach zainteresowanych rolnictwem, przetwórstwem spożywczym i ochroną środowiska, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki regionu Podlasia i koncepcji Doliny Rolniczej 4.0. Studenci zdobędą umiejętności projektowania i wdrażania nowych produktów, analizy trendów rynkowych oraz budowania marki produktów rolno-spożywczych.

„Absolwenci tego kierunku będą przygotowani do objęcia stanowisk menedżerskich w przedsiębiorstwach sektora rolno-spożywczego, ale także prowadzenia własnego biznesu” – wyjaśnia dr Ewelina Tomaszewska z Wydziału Inżynierii Zarządzania.

Praktyczny wymiar studiów zapewniają sześciotygodniowe praktyki w przedsiębiorstwach sektora rolno-spożywczego, zajęcia prowadzone przez praktyków biznesowych oraz możliwość udziału w certyfikowanych szkoleniach, kursach i wyjazdach studyjnych. Kierunek jest finansowany w ramach projektu FERS PB 5.0, co umożliwiło doposażenie laboratoriów w nowoczesną aparaturę.

Absolwenci znajdą zatrudnienie jako specjaliści ds. produkcji roślinnej lub zwierzęcej, doradcy rolniczy, menedżerowie ds. sprzedaży produktów rolnych, inspektorzy rolnictwa ekologicznego, specjaliści ds. jakości żywności oraz na wielu innych stanowiskach w sektorze rolno-spożywczym, administracji i instytutach badawczych.

Kierunek Agroekobiznes doskonale wpisuje się w globalne trendy zrównoważonego rozwoju i transformacji energetycznej. Rosnąca świadomość ekologiczna konsumentów oraz potrzeba zrównoważonego gospodarowania zasobami naturalnymi tworzą nowe możliwości dla innowacyjnych rozwiązań w sektorze rolno-spożywczym. Integracja nowoczesnych technologii z tradycyjnymi modelami gospodarowania może znacząco przyczynić się do redukcji śladu węglowego sektora rolniczego, który odpowiada za znaczącą część emisji gazów cieplarnianych. Kształcenie specjalistów łączących wiedzę inżynierską z kompetencjami ekologicznymi i biznesowymi jest kluczowe dla skutecznego przeprowadzenia zielonej transformacji polskiego rolnictwa i wzmocnienia jego konkurencyjności na arenie międzynarodowej.

Źródło: Politechnika Białostocka, własne

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...