Politechnika Koszalińska wprowadza innowacyjne kierunki związane z AI i drukiem 3D

Czas1 min

Politechnika Koszalińska planuje rozszerzyć swoją ofertę edukacyjną od roku akademickiego 2025/2026 o dwa nowe, zorientowane na przyszłość kierunki studiów. Inicjatywa ta stanowi odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie rynku pracy na specjalistów w dziedzinie sztucznej inteligencji i zaawansowanych technologii wytwarzania.

Pierwsza propozycja to studia inżynierskie „Sztuczna inteligencja w przemyśle”, które będą realizowane w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym przez siedem semestrów. Program koncentruje się na praktycznym wykorzystaniu AI w procesach produkcyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem optymalizacji i automatyzacji. Jak podkreśla prof. dr hab. inż. Waldemar Kuczyński, dziekan Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki: „Zastosowanie sztucznej inteligencji w przemyśle zmierza do optymalizacji procesu produkcyjnego. Opiera się na systemach informatycznych, które usprawniają cały proces wytwarzania.”

Drugi kierunek to studia magisterskie „Projektowanie produktów i wytwarzanie przyrostowe”, skupiające się na technologiach druku 3D. Program będzie dostępny zarówno w języku polskim, jak i angielskim, co otwiera możliwości dla studentów międzynarodowych. Studenci będą korzystać z nowoczesnej infrastruktury uczelni, w tym z Centrum Druku 3D oraz Centrum Szybkiego Prototypowania.

Szczególną uwagę zwraca kompleksowe podejście do kształcenia – oba kierunki oferują specjalistyczne ścieżki rozwoju. W przypadku AI są to między innymi wdrażanie i zarządzanie systemami sztucznej inteligencji oraz projektowanie systemów cyberfizycznych. Natomiast studia z zakresu druku 3D oferują specjalizacje w obszarach medycyny, energetyki oraz projektowania dla technologii przyrostowych.

Absolwenci znajdą zatrudnienie w najbardziej innowacyjnych sektorach gospodarki, takich jak przemysł lotniczy, motoryzacyjny czy medyczny, obejmując role specjalistów ds. analizy danych, inżynierów AI czy ekspertów w dziedzinie wytwarzania przyrostowego. Uruchomienie nowych kierunków wymaga jeszcze zatwierdzenia przez Senat uczelni.

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...