Polscy naukowcy zbadają decyzje zakupowe konsumentów żywności ekologicznej

Czas1 min

Międzynarodowy projekt pt. „Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries”, w którym biorą udział dr Joanna Smoluk-Sikorska, dr Magdalena Śmiglak-Krajewska i dr Mariusz Malinowski z Wydziału Ekonomicznego we współpracy z partnerami z Polski, Czech, Słowacji i Węgier otrzymał dofinansowanie Funduszu Wyszehradzkiego – poinformował Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Celem projektu jest rozpoznanie i porównanie cech konsumentów żywności ekologicznej, ich decyzji zakupowych i zachowań w regionie krajów Grupy Wyszehradzkiej. Konsorcjum projektowe, obejmujące Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, College of Polytechnics Jihlava (Czechy), Czech University of Life Sciences in Prague (Czechy), University of Economics in Bratislava (Słowacja) oraz Research Institute of Organic Agriculture (Węgry), zajmie się wspólnymi badaniami, prezentacją uzyskanych wyników oraz wymianą wiedzy w postaci wykładów otwartych.

Projekt przyczyni się do wsparcia rynku żywności ekologicznej poprzez gromadzenie, rozpowszechnienie i prezentację uzyskanych wyników na temat konsumpcji produktów żywności ekologicznej wśród konsumentów grupy V4.

Projekt “Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries” rozpocznie się już w październiku 2023 r. i potrwa 18 miesięcy.

Partnerzy Projektu:

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie (Polska) – LIDER,
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu (Polska)
  • College of Polytechnics Jihlava (Czechy)
  • Czech University of Life Sciences in Prague (Czechy)
  • University of Economics in Bratislava (Słowacja) 
  • Research Institute of Organic Agriculture (Węgry) 

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wyzwaniach transformacji energetycznej i rozwoju obszarów wiejskich

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło raport dotyczący głównych wyzwań stojących przed współczesnymi obszarami wiejskimi w kontekście globalnych...

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego...

Polska wyznacza kierunki europejskiej polityki surowcowej podczas prezydencji w Radzie UE

Ministerstwo Klimatu i Środowiska zorganizowało w Krakowie konferencję wysokiego szczebla poświęconą bezpieczeństwu dostaw surowców krytycznych, gromadząc przedstawicieli rządów,...

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wyjaśnia: Nowe przepisy nie zakazują spalania drewna w gospodarstwach domowych

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wydało oficjalne wyjaśnienie w sprawie nowych regulacji dotyczących drewna energetycznego, dementując pojawiające się w...

Zziemi.pl – innowacyjna platforma skracająca łańcuchy dostaw żywności powstała w ramach doktoratu wdrożeniowego

Krzysztof Solarz, dyrektor Inkubatora Przedsiębiorczości Gminy Kamienna Góra i doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, stworzył platformę zziemi.pl –...

Arktyczne badania polskich naukowców kluczem do zarządzania zasobami wodnymi w obliczu zmian klimatu

Międzynarodowy zespół naukowców z Polski, w którym wiodącą rolę odegrali eksperci z Uniwersytetu Wrocławskiego, opublikował przełomowe wyniki badań...

Elektryczna mobilność w Poznaniu. Wyzwania i perspektywy transformacji transportu miejskiego na drodze dekarbonizacji

Elektryczna mobilność (EM) stanowi kluczowy element transformacji w kierunku zrównoważonego transportu miejskiego, co potwierdzają wyniki międzynarodowego projektu badawczego...

Raport URE: Znaczący wzrost produkcji energii w małych instalacjach OZE w 2024 roku

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki przedstawił coroczny raport dotyczący wytwarzania energii elektrycznej w małych instalacjach odnawialnych źródeł energii (MIOZE)....