Trzy projekty programu Horyzont Europa dla UPWr

Czas3 min

Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyli finansowanie na trzy innowacyjne projekty badawcze, które zrealizują wspólnie z uczelniami i przedsiębiorstwami z całej Europy. Zajmą się zwiększeniem odporności rolnictwa na suszę, monitorowaniem aktywności sejsmicznej oraz ulepszaniem produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.

GEORGIA – większa odporność rolnictwa na suszę

Prof. Krzysztof Lejcuś, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska, będzie z ramienia UPWr kierował projektem GEORGIA (Green dEal cOmpliant iRriGation Increasing Europe’s Agriculture resilience to drought), którego budżet wynosi blisko 5 mln euro. 16 partnerów z 9 europejskich krajów postawiło tu sobie za cel zwiększenie odporności rolnictwa na suszę poprzez efektywniejsze zarządzanie wodą z udziałem między innymi sztucznej inteligencji. 

Liderem projektu jest grecka firma Synelixis S.A., dostawca platformy inteligentnego rolnictwa. Przez 3 lata naukowcy będą testować i oceniać innowacyjne systemy nawadniania – takie jak odpowiedzialny ekologicznie recykling osadów ściekowych i strumieni odpadów biologicznych czy biologiczne geokompozyty sorbujące wodę – oraz rozwiązania dotyczące obfitości i niedoboru wody

prof_lejcus-2.jpg
Zespół prof. Krzysztofa Lejcusia będzie odpowiadał za koordynację badań pilotażowych w projekcie – to jedyny projekt, w którym jestesmy kierownikiem WP, fot. Tomasz Lewandowski, źródło: UPWr

Technologie te będą testowane w siedmiu akcjach pilotażowych w sześciu krajach europejskich, połączonych za pomocą architektury Federated Deep Machine Learning. Będzie w nie zaangażowanych ponad 1200 rolników z różnymi typami upraw, produkcji (konwencjonalną, intensywną, agroekologiczną i organiczną), z różnych stref klimatycznych. Za koordynację badań pilotażowych będzie odpowiedzialny zespół prof. Lejcusia. 

Eksperymenty będą monitorowane dzięki wykorzystaniu bezzałogowych statków powietrznych, z wykorzystaniem geoprzestrzennych systemów wspomagania decyzji eXplainable-AI i Crop Digital Twins, co pozwoli na precyzyjne pomiary i optymalizację procesów zarządzania wodą na różnych poziomach – od pojedynczych gospodarstw rolnych po całe zlewnie.

TRANSFORM² – precyzyjne wykrywanie wstrząsów sejsmicznych

Również greckiego lidera ma projekt TRANSFORM² (TowaRds AdvaNced multidiSciplinary Fault ObseRvatory systeMs²). Uniwersytet Patraski pokieruje 3-letnimi badaniami (z budżetem niemal 3 mln euro), które mają doprowadzić do powstania Obserwatoriów Stref Przyuskokowych (Near Fault Observatories, NFO) nowej generacji w całej Europie. 

NFO to naturalne laboratoria zlokalizowane w pobliżu gęsto zaludnionych miast, w których zachodzą aktywne i skomplikowane procesy geofizyczne. Celem ich istnienia jest próba zrozumienia budowy aktywnych sejsmicznie uskoków i mechanizmów powstawania trzęsień ziemi. Pozwoli na to tylko ciągłe i długoterminowe zbieranie multidyscyplinarnych i wysokorozdzielczych danych, a następnie ich przetwarzanie w spójny i nowoczesny sposób.  

Aby to osiągnąć naukowcy skupią się na czterech obszarach:

  • wykorzystaniu innowacyjnych sensorów sejsmicznych,
  • zwiększeniu wykrywalności i polepszeniu charakterystyki trzęsień dzięki nowatorskiemu i automatycznemu systemowi pracy,
  • wsparciu decydentów podczas alertów sejsmicznych za pomocą nowej platformy wczesnego ostrzegania,
  • testowaniu i rozwoju nowoczesnych sensorów i algorytmów. 
kaplon.jpg
Prof. Jan Kapłon jest kierownikiem projektu TRANSFORM² na UPWr – jego zespół zajmie się m.in. zastosowaniem metod uczelnia maszynowego do wykrywania wstrząsów sejsmicznych w danych z odbiorników GNSS, fot. Tomasz Lewandowski, źródło: UPWr

Zadaniami UPWr, czyli testowaniem technologii pomiarów GNSS, w tym badaniem czułości odbiorników niskokosztowych na naturalne wstrząsy sejsmiczne oraz współpracą z konsorcjum projektu nad zastosowaniem metod uczenia maszynowego do wykrywania tych wstrząsów w danych z odbiorników GNSS o wysokiej częstotliwości próbkowania, będzie kierował prof. Jan Kapłon z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki. 

FlavourFerm – lepszy smak fermentowanej żywności pochodzenia roślinnego

Nad poprawą smaku, konsystencji i wartości odżywczej wegańskich produktów, będzie pracował na UPWr zespół kierowany przez prof. Annę Michalską-Ciechanowską z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, a w 10 europejskich krajach aż 17 partnerów projektu FlavourFerm (Unleashing the Flavour Potential of Plant-based Foods via Fermentation). To nie tylko naukowcy i producenci żywności, ale również znani szefowie kuchni i eksperci gastronomiczni. 

Aby odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie konsumentów i rynku na produkty roślinne, projekt skupi się na trzech różnych podejściach do fermentacji. Będą to:

  • fermentacja precyzyjna z wykorzystaniem rekombinowanej wegańskiej kazeiny,
  • fermentacja biomasy z użyciem grzybni uzyskanej z fermentacji roślin strączkowych,
  • tradycyjne techniki fermentacji ciecierzycy i łubinu.
michalska_ciechanowska.jpg
Prof. Anna Michalska-Ciechanowska będzie pracowała nad poprawą smaku, konsystencji i wartości odżywczych wegańskich produktowe fermentowanych, fot. Grymuza, źródło: UPWr

Wszystkie procesy zostaną zoptymalizowane tak, by poprawić smak i konsystencję oraz zawartość i biodostępność białka w roślinnym serze, mięsie i mleku. Produkty końcowe projektu, którego liderem jest Uniwersytet Południowej Danii (SDU), a którego budżet wynosi 4,5 miliona euro, zostaną przeskalowane i wyprodukowane na skalę pilotażową i przedkomercyjną we współpracy z przemysłem oraz przetestowane przez konsumentów z różnych krajów w Europie. 

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

NFOŚiGW przyznał blisko 309 mln zł z KPO na efektywność energetyczną i OZE w przedsiębiorstwach

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (NFOŚiGW) podpisał 14 umów w ramach programu "Efektywność energetyczna i OZE...

Naukowcy testują rośliny do oczyszczania toksycznych odcieków składowiskowych

Zespół badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Rzeszowskiego osiągnął obiecujące wyniki w oczyszczaniu odcieków składowiskowych za...

Eksperci UPWr komentują stan czystości wód w Polsce w kontekście raportu KE

Niedawno opublikowany raport Komisji Europejskiej wskazuje, że tylko 8,5% wód powierzchniowych w Polsce jest w dobrym stanie, co...

Grupa Orlen inwestuje w kształcenie inżynierów rozwoju

Orlen, Orlen Południe i Politechnika Śląska rozpoczynają strategiczną współpracę, obejmują patronat nad nowym kierunkiem studiów inżynierskich „Zrównoważona konsumpcja...

Ryby i raki pomogą w degradacji mikroplastiku?

Zespół naukowców z Wydziału Biologii oraz Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych UW jest współautorem badań, które pokazały, że żerowanie ryb...

Za pół roku zacznie obowiązywać w Polsce system kaucyjny. Polacy obawiają się jego uciążliwości

1 października br. w Polsce zacznie obowiązywać system kaucyjny. Nie wszyscy konsumenci zdają sobie sprawę z tego, jakimi regułami będzie...

Majchrowski: Termomodernizacja milionów nieruchomości w Polsce jest nieunikniona

Na powrót wstrzymanego z końcem zeszłego roku programu „Czyste Powietrze” czekali nie tylko właściciele budynków wymagających termorenowacji, ale...

Dwa polskie projekty na liście strategicznych inicjatyw surowcowych UE

Komisja Europejska ogłosiła listę 47 projektów strategicznych, które mają zabezpieczyć i zdywersyfikować dostawy surowców krytycznych na rynek europejski....