Uczestnicy projektu FOOD Quality in Digital Age odwiedzili Lublin

Czas1 min

W dniach 22-26 kwietnia 2024 r. uczestnicy projektu „FOOD Quality in Digital Age” odwiedzili Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wizyta studyjna była połączona z udziałem partnerów w trzeciej, międzynarodowej konferencji doktorantów: Environment-Plant-Animal-Product, w programie której znalazły się sesje dedykowane tematowi FOOD QUALITY oraz część warsztatowa zrealizowana w Janowie Lubelskim.

Podczas wizyty doktoranci i naukowcy z Polski, Czech, Słowacji, Węgier i Serbii wzięli udział w ostatnim module szkolenia z zakresu cyfrowych metod oceny jakości żywności, który odbył się na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Moduł ten skupiał się na analizie powierzchni (chropowatości i mikroskopii optycznej) oraz właściwościach teksturalnych/reologicznych produktu spożywczego. Dzięki takim badaniom możliwa jest m.in. poprawa końcowej jakości produktów spożywczych, tj. konsystencji, struktury, lepkości czy siły żelowania. Nad przebiegiem szkolenia czuwał prorektor ds. nauki i współpracy zza granicą prof. Bartosz Sołowiej – koordynator projektu.

Podczas trzeciej, międzynarodowej konferencji doktorantów: Environment-Plant-Animal-Product, doktoranci biorący udział w projekcie zaprezentowali plakaty lub wygłosili prezentacje ustne, a każdy z Partnerów przedstawił swoją cyfrową metodę oceny jakości żywności, co zapoczątkowało część networkingową wydarzenia. Spotkanie było doskonałą okazją do nawiązania kontaktów z lokalnymi, regionalnymi i międzynarodowymi interesariuszami projektu oraz rozpowszechnienia pierwszych wyników projektu.

Piekarnia artystyczna w Lublinie, fot. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Piekarnia artystyczna w Lublinie, fot. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uczestnicy wizyty studyjnej mieli także okazję odwiedzić browary w Lublinie i Zwierzyńcu oraz piekarnię artystyczną w Lublinie, co pozwoliło im nawiązać kontakt z doświadczonymi profesjonalistami i porozmawiać o obecnym stanie i przyszłości cyfryzacji w branży spożywczej.

Więcej informacji o projekcie znaleźć można na stronie digitalfoodquality.com

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie