Uczestnicy projektu FOOD Quality in Digital Age odwiedzili Lublin

Czas1 min

W dniach 22-26 kwietnia 2024 r. uczestnicy projektu „FOOD Quality in Digital Age” odwiedzili Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wizyta studyjna była połączona z udziałem partnerów w trzeciej, międzynarodowej konferencji doktorantów: Environment-Plant-Animal-Product, w programie której znalazły się sesje dedykowane tematowi FOOD QUALITY oraz część warsztatowa zrealizowana w Janowie Lubelskim.

Podczas wizyty doktoranci i naukowcy z Polski, Czech, Słowacji, Węgier i Serbii wzięli udział w ostatnim module szkolenia z zakresu cyfrowych metod oceny jakości żywności, który odbył się na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Moduł ten skupiał się na analizie powierzchni (chropowatości i mikroskopii optycznej) oraz właściwościach teksturalnych/reologicznych produktu spożywczego. Dzięki takim badaniom możliwa jest m.in. poprawa końcowej jakości produktów spożywczych, tj. konsystencji, struktury, lepkości czy siły żelowania. Nad przebiegiem szkolenia czuwał prorektor ds. nauki i współpracy zza granicą prof. Bartosz Sołowiej – koordynator projektu.

Podczas trzeciej, międzynarodowej konferencji doktorantów: Environment-Plant-Animal-Product, doktoranci biorący udział w projekcie zaprezentowali plakaty lub wygłosili prezentacje ustne, a każdy z Partnerów przedstawił swoją cyfrową metodę oceny jakości żywności, co zapoczątkowało część networkingową wydarzenia. Spotkanie było doskonałą okazją do nawiązania kontaktów z lokalnymi, regionalnymi i międzynarodowymi interesariuszami projektu oraz rozpowszechnienia pierwszych wyników projektu.

Piekarnia artystyczna w Lublinie, fot. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Piekarnia artystyczna w Lublinie, fot. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uczestnicy wizyty studyjnej mieli także okazję odwiedzić browary w Lublinie i Zwierzyńcu oraz piekarnię artystyczną w Lublinie, co pozwoliło im nawiązać kontakt z doświadczonymi profesjonalistami i porozmawiać o obecnym stanie i przyszłości cyfryzacji w branży spożywczej.

Więcej informacji o projekcie znaleźć można na stronie digitalfoodquality.com

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wyzwaniach transformacji energetycznej i rozwoju obszarów wiejskich

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło raport dotyczący głównych wyzwań stojących przed współczesnymi obszarami wiejskimi w kontekście globalnych...

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego...

Polska wyznacza kierunki europejskiej polityki surowcowej podczas prezydencji w Radzie UE

Ministerstwo Klimatu i Środowiska zorganizowało w Krakowie konferencję wysokiego szczebla poświęconą bezpieczeństwu dostaw surowców krytycznych, gromadząc przedstawicieli rządów,...

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wyjaśnia: Nowe przepisy nie zakazują spalania drewna w gospodarstwach domowych

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wydało oficjalne wyjaśnienie w sprawie nowych regulacji dotyczących drewna energetycznego, dementując pojawiające się w...

Zziemi.pl – innowacyjna platforma skracająca łańcuchy dostaw żywności powstała w ramach doktoratu wdrożeniowego

Krzysztof Solarz, dyrektor Inkubatora Przedsiębiorczości Gminy Kamienna Góra i doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, stworzył platformę zziemi.pl –...

Arktyczne badania polskich naukowców kluczem do zarządzania zasobami wodnymi w obliczu zmian klimatu

Międzynarodowy zespół naukowców z Polski, w którym wiodącą rolę odegrali eksperci z Uniwersytetu Wrocławskiego, opublikował przełomowe wyniki badań...

Elektryczna mobilność w Poznaniu. Wyzwania i perspektywy transformacji transportu miejskiego na drodze dekarbonizacji

Elektryczna mobilność (EM) stanowi kluczowy element transformacji w kierunku zrównoważonego transportu miejskiego, co potwierdzają wyniki międzynarodowego projektu badawczego...

Raport URE: Znaczący wzrost produkcji energii w małych instalacjach OZE w 2024 roku

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki przedstawił coroczny raport dotyczący wytwarzania energii elektrycznej w małych instalacjach odnawialnych źródeł energii (MIOZE)....