- PATROŃAT MEDIALNY -spot_img

Uczestnicy projektu FOOD Quality in Digital Age odwiedzili Lublin

Czas1 min

W dniach 22-26 kwietnia 2024 r. uczestnicy projektu „FOOD Quality in Digital Age” odwiedzili Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Wizyta studyjna była połączona z udziałem partnerów w trzeciej, międzynarodowej konferencji doktorantów: Environment-Plant-Animal-Product, w programie której znalazły się sesje dedykowane tematowi FOOD QUALITY oraz część warsztatowa zrealizowana w Janowie Lubelskim.

Podczas wizyty doktoranci i naukowcy z Polski, Czech, Słowacji, Węgier i Serbii wzięli udział w ostatnim module szkolenia z zakresu cyfrowych metod oceny jakości żywności, który odbył się na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Moduł ten skupiał się na analizie powierzchni (chropowatości i mikroskopii optycznej) oraz właściwościach teksturalnych/reologicznych produktu spożywczego. Dzięki takim badaniom możliwa jest m.in. poprawa końcowej jakości produktów spożywczych, tj. konsystencji, struktury, lepkości czy siły żelowania. Nad przebiegiem szkolenia czuwał prorektor ds. nauki i współpracy zza granicą prof. Bartosz Sołowiej – koordynator projektu.

Podczas trzeciej, międzynarodowej konferencji doktorantów: Environment-Plant-Animal-Product, doktoranci biorący udział w projekcie zaprezentowali plakaty lub wygłosili prezentacje ustne, a każdy z Partnerów przedstawił swoją cyfrową metodę oceny jakości żywności, co zapoczątkowało część networkingową wydarzenia. Spotkanie było doskonałą okazją do nawiązania kontaktów z lokalnymi, regionalnymi i międzynarodowymi interesariuszami projektu oraz rozpowszechnienia pierwszych wyników projektu.

Piekarnia artystyczna w Lublinie, fot. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Piekarnia artystyczna w Lublinie, fot. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Uczestnicy wizyty studyjnej mieli także okazję odwiedzić browary w Lublinie i Zwierzyńcu oraz piekarnię artystyczną w Lublinie, co pozwoliło im nawiązać kontakt z doświadczonymi profesjonalistami i porozmawiać o obecnym stanie i przyszłości cyfryzacji w branży spożywczej.

Więcej informacji o projekcie znaleźć można na stronie digitalfoodquality.com

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

- PATRONAT MEDIALNY - spot_img
- PATRONAT MEDIALNY - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

EDP zainstaluje fotowoltaikę w 26 sklepach Leroy Merlin

EDP Energia Polska podpisała umowę z Leroy Merlin na instalację systemów fotowoltaicznych o łącznej mocy 4,6 MWp w...

PTEC partnerem projektu „Cyfrowy Bliźniak URE”. Sztuczna inteligencja w taryfowaniu ciepła

Polskie Towarzystwo Energetyki Cieplnej zostało partnerem instytucjonalnym i eksperckim projektu "Cyfrowy Bliźniak URE", prowadzonego przez Centrum Transformacji Energetycznej...

Amazon podpisuje kolejne umowy dotyczące OZE

Amazon podpisał umowy na zakup blisko 200 MW energii odnawialnej z trzech farm w województwach opolskim, zachodniopomorskim i...

Branża napojowa przed wyzwaniem standaryzacji butelki zwrotnej. Ekspert: bez zmian system może upaść

System butelek szklanych wielokrotnego użytku w Polsce wymaga pilnego uporządkowania i ujednolicenia. Rafał Łyczek, dyrektor operacyjny w Reselekt...

Ponad 100 tys. polskich firm nieprzygotowanych na EUDR. Raport ostrzega przed utratą dostępu do rynku UE

Zaledwie dwa i pół miesiąca dzieli duże i średnie przedsiębiorstwa od wejścia w życie wymogów EUDR – unijnego...

System kaucyjny nie wystarczy. Ekspert: potrzebne są instalacje termicznego przekształcania odpadów

Wprowadzenie systemu kaucyjnego w Polsce to istotny krok w kierunku poprawy selektywnej zbiórki odpadów, jednak samo to rozwiązanie...

System kaucyjny w Polsce w fazie rozruchu. Od stycznia 2025 wzrosną opłaty dla producentów

Od 1 października 2025 roku w Polsce obowiązuje system kaucyjny, który obecnie znajduje się w fazie przejściowej. Codziennie...

Branża recyklingowa potrzebuje stabilnych regulacji i nowoczesnych instalacji

Transformacja sektora recyklingowego w Polsce wymaga połączenia innowacji technologicznych z odpowiednią polityką inwestycyjną oraz legislacyjną. Robert Szyman, dyrektor...