Lokalne nawozy z biogazowni – innowacja w rolnictwie

Rolnictwo, fot. Richard Frazier, źródło Pexels
Rolnictwo, fot. Richard Frazier, źródło Pexels
Czas1 min

Zmiany klimatu, ale też i polityczno-społeczne, sprawiają, że przed rolnictwem stają wciąż większe wyzwania. Z jednej strony problemem jest walka z coraz bardziej dotkliwymi suszami, która wymaga poszukiwania rozwiązań pozwalających utrzymać a nawet zwiększyć żyzność gleb. Z drugiej dokuczają przerwane łańcuchy dostaw, powodujące mocny wzrost cen maszyn czy nawozów, które mogą pomagać w osiągnięciu wyższych plonów.

Specjaliści poszukują zatem optymalizacji procesu nawożenia. Odpowiedzią są powstające w Polsce biogazownie, które:

– pozwalają zagospodarować odpady organiczne (zmniejszając liczbę tego co wcześniej trafiłoby na śmietnik),

– produkują biogaz („zielone” źródła energii, alternatywne dla ropy czy węgla),

– ale wytwarzają także poferment (materiał, który możemy poddać recyklingowi).

Tymczasem poznańscy naukowcy analizowali możliwość wykorzystania blisko 20 rodzajów tego produktu ubocznego biogazowni. Czy drogie nawozy możemy stworzyć lokalnie, w dodatku stosując tzw. podwójny recykling i zagospodarowując niepotrzebne odpady, jednocześnie wspomagając wzrost uprawianych roślin? Wyjaśnia to w filmie prof. Witold Grzebisz z Katedry Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Link do odcinka: https://www.youtube.com/watch?v=tzquXYUtjEk

Film został zrealizowany w ramach projektu „Najlepsi z natury 2.0. Zintegrowany Program Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu