Lokalne nawozy z biogazowni – innowacja w rolnictwie

Czas1 min

Zmiany klimatu, ale też i polityczno-społeczne, sprawiają, że przed rolnictwem stają wciąż większe wyzwania. Z jednej strony problemem jest walka z coraz bardziej dotkliwymi suszami, która wymaga poszukiwania rozwiązań pozwalających utrzymać a nawet zwiększyć żyzność gleb. Z drugiej dokuczają przerwane łańcuchy dostaw, powodujące mocny wzrost cen maszyn czy nawozów, które mogą pomagać w osiągnięciu wyższych plonów.

Specjaliści poszukują zatem optymalizacji procesu nawożenia. Odpowiedzią są powstające w Polsce biogazownie, które:

– pozwalają zagospodarować odpady organiczne (zmniejszając liczbę tego co wcześniej trafiłoby na śmietnik),

– produkują biogaz („zielone” źródła energii, alternatywne dla ropy czy węgla),

– ale wytwarzają także poferment (materiał, który możemy poddać recyklingowi).

Tymczasem poznańscy naukowcy analizowali możliwość wykorzystania blisko 20 rodzajów tego produktu ubocznego biogazowni. Czy drogie nawozy możemy stworzyć lokalnie, w dodatku stosując tzw. podwójny recykling i zagospodarowując niepotrzebne odpady, jednocześnie wspomagając wzrost uprawianych roślin? Wyjaśnia to w filmie prof. Witold Grzebisz z Katedry Chemii Rolnej i Biogeochemii Środowiska Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Link do odcinka: https://www.youtube.com/watch?v=tzquXYUtjEk

Film został zrealizowany w ramach projektu „Najlepsi z natury 2.0. Zintegrowany Program Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu”. Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój, Działanie 3.5 Kompleksowe programy szkół wyższych.

Źródło: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

- REKLAMA -
- REKLAMA - spot_img

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Energetyka jutra. Innowacje, OZE i transformacja na 42. EuroPOWER & OZE POWER

Już w listopadzie w Warszawie odbędzie się 42. EuroPOWER & OZE POWER – kluczowe wydarzenie dla sektora energetycznego...

Miliardy na czystą mobilność i energetykę. Przełomowy konkurs NFOŚiGW nabiera tempa

Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej wprowadza kolejny kluczowy instrument wspierania transformacji energetycznej. Konkurs o wartości blisko...

Polacy marnują żywność na potęgę. Aż 63% przyznaje się do wyrzucania jedzenia

Najnowszy raport "Nie Marnuj Jedzenia" pokazuje, że problem marnowania żywności w Polsce narasta. Aż 63% Polaków przyznaje się...

Akcja Czysta Wisła 2025 – 25,7 tysiąca wolontariuszy zebrało 233 tony śmieci z polskich rzek

Trzecia edycja Akcji Czysta Wisła zakończyła się sukcesem – 25 690 osób zebrało 233 tony śmieci z Wisły,...

Program Czyste Powietrze z dramatycznym spadkiem zainteresowania – likwidacja kopciuchów potrwa 35 lat

Zainteresowanie programem "Czyste Powietrze" utrzymuje się na najniższym poziomie w historii pół roku od ponownego uruchomienia po reformie....

Europejska Koalicja Tekstylna domaga się gospodarki obiegu zamkniętego

Firma Reju wraz z jedenastu innymi firmami reprezentującymi łańcuch wartości tekstyliów ogłosiła 15 października manifest Europejskiej Koalicji na...

Światowy Dzień Żywności. Sztuczna inteligencja może zmniejszyć marnotrawstwo o 15 proc.

W Unii Europejskiej marnowanych jest co roku nawet 88 milionów ton żywności, co stanowi praktycznie 20 procent rocznej...

System kaucyjny w Polsce – handel detaliczny przed wyzwaniem adaptacji i kosztów

Polski rynek detaliczny od 1 października 2025 roku działa w nowej rzeczywistości – tego dnia ruszył system kaucyjny,...