Naukowcy z SGGW pracują nad jadalnymi opakowaniami bez plastiku

Czas1 min

Wszechobecne zanieczyszczenie plastikiem sprawia, że przenika on do jedzenia i picia. Człowiek połyka w ciągu tygodnia 5 gramów plastiku – właśnie tyle potrzeba do wyprodukowania karty kredytowej. WWF wskazuje, że 40% jego ogólnej produkcji stanowią opakowania, a 58 mln ton tego surowca wytwarza się w Europie. Kiedy w 2021 r. stopniowo zaczęliśmy żegnać się ze sztucznymi słomkami, sztućcami, opakowaniami na żywność i styropianowymi kubeczkami stało się oczywiste, że musimy podjąć zdecydowane działania na rzecz ochrony przed plastikiem.

Opakowania jadalne z SGGW

Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pracują nad stworzeniem opakowań do żywności, które będą alternatywą dla opakowań z tworzyw sztucznych. Jednym z projektów nad którym trwają badania są opakowania jadalne. Wśród nich możemy wyróżnić saszetki, jako samodzielne opakowania rozpuszczalne w wodzie. Ale też opakowania, które mogą być integralną częścią produktu – osłonką lub warstwą glazurującą. Mogą również przyjąć postać foli opakowaniowej. więcej na ten temat

Opakowania przyszłości

Przyszłość to opakowania, które z łatwością będą ulegać biodegradacji lub będzie można dodać je do kompostownika albo po prostu zjeść. Będą to opakowania neutralne dla użytkowników. To tylko kwestia czasu zanim zaczniemy ich używać. Jednak zanim pojawią się na rynku pamiętajmy, że nasze codzienne wybory mają znaczenie. Postęp zmian klimatycznych, w pewnym stopniu, zależy od zachowań konsumentów. Nie kupujmy owoców i warzyw owiniętych folią, pakujmy mięso w papier, sypkie produkty gotujmy bez foliowych woreczków, unikajmy jedzenia i picia na wynos w plastikowych, jednorazowych opakowaniach.

Źródło: SGGW

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wyzwaniach transformacji energetycznej i rozwoju obszarów wiejskich

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przedstawiło raport dotyczący głównych wyzwań stojących przed współczesnymi obszarami wiejskimi w kontekście globalnych...

Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego...

Polska wyznacza kierunki europejskiej polityki surowcowej podczas prezydencji w Radzie UE

Ministerstwo Klimatu i Środowiska zorganizowało w Krakowie konferencję wysokiego szczebla poświęconą bezpieczeństwu dostaw surowców krytycznych, gromadząc przedstawicieli rządów,...

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wyjaśnia: Nowe przepisy nie zakazują spalania drewna w gospodarstwach domowych

Ministerstwo Klimatu i Środowiska wydało oficjalne wyjaśnienie w sprawie nowych regulacji dotyczących drewna energetycznego, dementując pojawiające się w...

Zziemi.pl – innowacyjna platforma skracająca łańcuchy dostaw żywności powstała w ramach doktoratu wdrożeniowego

Krzysztof Solarz, dyrektor Inkubatora Przedsiębiorczości Gminy Kamienna Góra i doktorant Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, stworzył platformę zziemi.pl –...

Arktyczne badania polskich naukowców kluczem do zarządzania zasobami wodnymi w obliczu zmian klimatu

Międzynarodowy zespół naukowców z Polski, w którym wiodącą rolę odegrali eksperci z Uniwersytetu Wrocławskiego, opublikował przełomowe wyniki badań...

Elektryczna mobilność w Poznaniu. Wyzwania i perspektywy transformacji transportu miejskiego na drodze dekarbonizacji

Elektryczna mobilność (EM) stanowi kluczowy element transformacji w kierunku zrównoważonego transportu miejskiego, co potwierdzają wyniki międzynarodowego projektu badawczego...

Raport URE: Znaczący wzrost produkcji energii w małych instalacjach OZE w 2024 roku

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki przedstawił coroczny raport dotyczący wytwarzania energii elektrycznej w małych instalacjach odnawialnych źródeł energii (MIOZE)....