Podpałka do grilla z łusek kawy? Oto pomysł polskich naukowców

Z prośbą o wykorzystanie odpadów z łusek kawy zwróciła się do naukowców Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologiczny (ZUT) jedna ze szczecińskich palarni. Zespół profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, szukając rozwiązania, opracował ekologiczną podpałkę tworzoną z odpadów powstałych po wypaleniu ziaren, procesu niezbędnego do uzyskania napoju o odpowiednim aromacie i walorach smakowych.

Naukowcy ZUT wykorzystali łuski kawy, które są niezwykle delikatnym, lekkim i tłustawym odpadem – dodali do niego spoiwo – parafinę czy wosk sojowy lub pszczeli, a całość sprasowali w podwyższonej temperaturze. Dodanie spoiwa poprawiło właściwości hydrofobowe i palność podpałki. Dzięki temu badacze ZUT otrzymali płytki, które po pocięciu mogą służyć jako podpałka, np. do grilla czy kominków.

W badaniach, które trwały kilka miesięcy, a zakończyły się w pierwszym półroczu 2021 r., oprócz profesor Katarzyny Wilpiszewskiej, udział wzięli także mgr inż. Dorota Skowrońska oraz prof. Krzysztof Kowalczyk z Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej ZUT. Pod koniec sierpnia uczelnia otrzymała informację z Urzędu o udzieleniu patentu na ten wynalazek.

Regionalne Centrum Innowacji i Transferu Technologii ZUT będzie teraz szukać możliwości komercjalizacji wynalazku naszych naukowców.