Politechnika Białostocka kształci nowoczesnych rolników i producentów żywości

Czas1 min

Kierunek inżyniera rolno-spożywcza skupia się przede wszystkim na przemyśle rolno-spożywczym, czyli na produkcji żywności w gospodarstwach rolnych – mówi dr inż. Magdalena Joka-Yildiz z Katedry Inżynierii Rolno-Spożywczej i Kształtowania Środowiska na Wydziale Budownictwa i Nauk o Środowisku Politechniki Białostockiej. – Mamy zagadnienia z mechanizacji rolnictwa, z projektowania w rolnictwie, a następnie też na przetwarzaniu żywności już w takich systemach skupionych na produkcji przemysłowej, czy też w lokalnych gospodarstwach rolnych – dodaje.

– Nasi studenci w większości posiadają gospodarstwa rolne i chcą wzbogacić swoją wiedzę o nowoczesne systemy przetwarzania produkcji żywności, ale też mamy studentów którzy są skupieni na samej produkcji spożywczej, czyli zainteresowani są bezpieczeństwem żywności, technologiami spożywczymi – mówi dr inż. Magdalena Joka-Yildiz z Katedry Inżynierii Rolno-Spożywczej i Kształtowania Środowiska na Wydziale Budownictwa i Nauk o Środowisku Politechniki Białostockiej. – Bardziej skoncentrowani jesteśmy na przemyśle mleczarskim z tego względu, że jest to przemysł bardzo silny w województwie podlaskim.

– Na tym kierunku studiów zajęcia skupiają się głównie na praktyce – opowiada o drodze do tytułu inżyniera Szymon Wądołowski, student II semestru studiów II stopnia na kierunku inżynieria rolno-spożywcza i leśna. – Nie jest to sama sucha teoria, mamy wiele zajęć laboratoryjnych oraz projektowych, w związku z czym możemy poznać wiele nowych, innowacyjnych rzeczy i wprowadzać je w własnych gospodarstwach rolnych. Największa liczba godzin przeznaczona jest na produkcję zwierzęcą i roślinną, abyśmy mogli wdrażać nowe rozwiązania we własnych gospodarstwach oraz na produkcję spożywczą, abyśmy otworzyli się na własne produkty rolne, a nie tylko bycie rolnikiem czy hodowcą.

Źródło: Politechnika Białostocka

- REKLAMA-spot_img
- REKLAMA -

Najnowsze

- REKLAMA -

Zainteresuje Cię

Arktyczne badania polskich naukowców kluczem do zarządzania zasobami wodnymi w obliczu zmian klimatu

Międzynarodowy zespół naukowców z Polski, w którym wiodącą rolę odegrali eksperci z Uniwersytetu Wrocławskiego, opublikował przełomowe wyniki badań...

Elektryczna mobilność w Poznaniu. Wyzwania i perspektywy transformacji transportu miejskiego na drodze dekarbonizacji

Elektryczna mobilność (EM) stanowi kluczowy element transformacji w kierunku zrównoważonego transportu miejskiego, co potwierdzają wyniki międzynarodowego projektu badawczego...

Raport URE: Znaczący wzrost produkcji energii w małych instalacjach OZE w 2024 roku

Prezes Urzędu Regulacji Energetyki przedstawił coroczny raport dotyczący wytwarzania energii elektrycznej w małych instalacjach odnawialnych źródeł energii (MIOZE)....

Polska usuwa ostatnie miejskie „Hot Spoty” z listy HELCOM. Znaczący sukces w oczyszczaniu ścieków komunalnych

Komisja Helsińska (HELCOM) zatwierdziła usunięcie pięciu ostatnich miejskich punktów zanieczyszczeń (tzw. "Hot Spotów") z Polski z oficjalnej listy...

Autokonsumpcja OZE. Klucz do niezależności energetycznej i zrównoważonego rozwoju

W obliczu rosnących cen energii oraz dążenia do neutralności klimatycznej coraz większą popularnością cieszy się autokonsumpcja energii elektrycznej....

Prezes organizacji pracodawców biogazu i biometanu: Polska ma potencjał do wytwarzania 5 miliardów m3 biometanu rocznie

150 milionów ton bioodpadów pochodzących rocznie z rolnictwa, hodowli i przemysłu rolno-spożywczego pozwala na wytworzenie w Polsce blisko...

Problemy dużej fotowoltaiki w Polsce. Projekty są już spowolnione

Długotrwałe procedury, nadmierna biurokracja i często niejednoznaczne interpretacje przepisów hamują rozwój fotowoltaiki w Polsce – wynika z raportu...

Eliza Gwiazda: Polacy wyrzucają śmieci, gdzie popadnie. Za chwilę nasza planeta będzie pełna śmieci

Influencerka przyznaje, że ją samą najbardziej w oczy kłują śmieci bezmyślnie rozrzucone w rezerwatach przyrody, w parkach, w lasach czy na plażach....